3 / 6

Ma astept ca anul viitor sa dispara peste 30% din SSIF-uri

Finalul de an a adus restructurari ale societatilor de servicii de investitii financiare si, implicit, concedieri ale brokerilor. Situatia se va mentine si anul viitor, cauza principala fiind lichiditatea extrem de scazuta a bursei, principala sursa de venit a firmelor de brokeraj.

“Multe firme sunt in conservare, incearca sa se mentina si sa faca fata provocarilor din zona financiara, cea mai afectata de criza. E foarte dificil, ma astept ca peste 30% din SSIF-uri sa dispara, din cauza scaderii drastice a lichiditatii, ce inseamna scaderea veniturilor, conducand la scaderea interesului patronilor pentru astfel de business. Cata vreme o piata agro-alimentara face volum de cinci ori mai mare decat BVB, multi se orienteaza catre un sector mai profitabil”, a declarat Simionescu.

Acesta este de parere ca vor ramane in piata cei care au sustinerea unui grup mai mare.

“Multi investitori au iesi din piata de lehamite, nu doar din cauza scaderilor si acest gen de investitori sunt foarte greu de readus in piata. Foarte putini se mai intorc, preferand sa se reorienteze catre alte domenii, unde primesc satisfactii pe masura si unde simt ca ceea ce cunosc despre activitatea respectiva functioneaza ca peste tot in lume”, a mai spus acesta.

Managerul considera ca strainii se vor intoarce atunci cand vor considera ca avem o piata ce merita sa fie luata in seama. “In momentul de fata, strainii nu vor sa intre, pentru ca raman captivi, romanii fiind obisnuiti sa astepte investitorii de afara si nu contribuie la aprecierea pietei”, considera acesta.

Simionescu nu se asteapta la falimente ale unor jucatori mari, ci mai degraba a unor firme de talie mai mica. El spune ca problema somajului este prea exagerata de catre presa, anul acesta nefiind luati in calcul muncitorii temporari sau disponibilizarile de sezon din domeniul constructiilor.

“In prezent se exagereaza foarte mult cu cifrele viitorilor someri. Pe de o parte, sezonul de iarna a venit cu disponibilizari din sectorul constructiilor, firesti in orice tara cu clima temperat-continentala. In plus, multe comapnii romanesti lucreaza atat cu salariati angajati permanent, dar si cu contracte de munca temporare, care acum sunt trecute in sfera somajului. Este adevarat ca forta de munca este prea mica pentru a sustine pensionarii, dar nu si pentru someri”, ne-a mai spus acesta.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri