3 / 7

Este recomandata cumpararea de actiuni farmaceutice?

In ciuda reticentei fata de recomandarile de investitie, specialistii sustin ca pentru orice investitor, emitentii din sectorul farma ar trebui sa fie de referinta in portofoliu.

“In conditiile in care cineva doreste sa investeasca pe bursa in aceste momente, societatiile din domeniul farma ar trebui sa fie in topul investitiilor, dupa cum s-a observat din ultimele raportari, cifrele de afaceri nu sunt afectate de criza. Din pacate, profitabilitatea societatiilor a fost afectata de deciziile Ministerului Sanatatii si de devalorizarea monedei nationale”, a mai spus Mirela Maxim.

In schimb, Paul Brendea ne-a declarat ca in aceasta perioada nu recomanda investitia in nimic, decat speculatorilor. “Ei pot sa beneficieze de volatilitatea ridicata pe care o are piata. Insa investitorilor de portofoliu le recomand asteptare”, a argumentat acesta.

Insa, cu referire la sectorul farma, acesta considera ca exista doua perceptii contrare.

“Exista perceptia de actiuni defensive, care inclina balanta de partea cumparatorilor, si perceptia generala despre Romania si Europa de Est, care da castig de cauza vanzatorilor. Apoi, ar mai fi diferentele la nivel de companii: Biofarm la polul de risc cel mai ridicat datorita expunerii pe SIF-uri, Antibiotice undeva la jumatate, cu o serie de probleme legate de recuperarea creantelor, si Zentiva, care trebuie sa confirme imbunatatirile din primele noua luni din 2008”, a explicat analistul Prime Transaction.

In toamna lui 2008, analistii le recomandau ca actiuni defensive – companiile ale caror produse sunt caracterizate de o elasticitate redusa fata de veniturile consumatorilor.

”Sectorul farmaceutic sau cel de utilitati este considerat ‹‹defensive››, ceea ce inseamna ca atunci cand economia incepe sa dea semne de slabiciune, acestea prezinta un risc de investitie mult mai scazut. Chiar daca mediul de afaceri se inrautateste, cererea pentru produse farmaceutice sau utilitati este mai putin elastica”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest.

La actiuni de refugiu intra industrii ca cea alimentara, farmaceutica, chiar si utilitatile.

“Nu stiu cat de mult mai conteaza criteriul acesta, la fel ca multe alte criterii ce tin de analiza fundamentala sau tehnica, acum, cand miscarile de pe bursele din intreaga lume sunt generate de frica”, spune Paul Brendea.

Mirela Maxim considera ca actiunile farma sunt considerate in continuare defensive, cererea de medicamente trebuind sa se mentina constanta, in ciuda crizei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri