2 / 5

Anca Dumitru: Bursa nu ar fi scazut atat daca fondurile de pensii ar fi investit

Prezenta unor investitori de calibru in piata de capital romaneasca ar mai fi diminuat scaderile atat de dramatice ale cotatiilor si lichiditatii BVB, spune Anca Dumitru (foto), directorul general al Bursei.

”Scaderile semnificative din 2008 nu ar fi fost atat de importante daca actiunile de pe piata de capital din Romania ar fi beneficiat de prezenta unei piete strategice de calibrul fondurilor de pensii private. Piata de titluri de stat de pe BVB nu a fost pana in prezent foarte interesanta, insa cred ca pentru fondurile de pensii reprezinta o piata foarte buna, avand in vedere transparenta de care aceastea beneficiaza”, a declarat Dumitru.

Ea mai spus ca, in perioada urmatoare, bursa are in vedere atragerea de noi companii pentru listare, mai ales firmele in care fondurile de pensii sunt interesate sa investeasca.

Fondurile private de pensii obligatorii (pilon II) aveau la sfarsitul lui aprilie, 30% din plasamente in strainatate, din care 27% in obligatiuni corporative in state din spatiul Uniunii Europene (UE), 1% in titluri de stat UE, iar restul de 2% in obligatiuni municipale din spatiul comunitar.

In aprilie, titlurile de stat au avut cea mai mare pondere, de 53,7%, urmate de obligatiunile corporative, cu 26,7% din activele investite, potrivit raportului. Depozitele bancare reprezentau 7,4% din plasamente, obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale insumau 4,5%, obligatiunile municipale 4,2%, actiunile 2,5%, iar titlurile de participare OPCVM - 0,8%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri