4 / 6

Entuziasm scazut in energie

"Dupa raportarea in aceasta saptamana a rezultatelor financiare, in segmentul petrolier regasim cresteri si nivele bune de lichiditate, intr-un context international in care sectorul energetic a fost sustinut de ultimele evolutii de pe piata petrolului, pretul barilului apreciidu-se pe finalul saptamanii pentru a depasi nivelul de 72 de dolari", se mai arata in analiza Prime Transaction.

Actiunile Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din sectorul energetic, cu tranzactii de 6,52 milioane lei, iar coatia SNP a urcat cu doar 1,98%, la 0,2580 lei, desi compania petroliera a raportat rezultate financiare peste asteptari in al doilea trimestru al anului.

Scaderea pretului la titei si a vanzarilor de produse petroliere au erodat puternic profitul semestrial al Petrom, pana la nivelul de 923 milioane lei, in scadere cu 45% fata de cel din perioada similara a anului trecut.

In ceea ce priveste performanta in al doilea trimestru al anului (aprilie-iunie), Petrom a inregistrat un profit net de 417 milioane lei, in scadere cu 39% fata de castigurile din perioada similara din 2008, de 687 milioane lei. Totusi, dinamica profitului se mentine negativa, in conditiile in care in primul trimestru din 2009 profitul se cifrase la 506 milioane lei.

In schimb, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au apreciat usor mai mult, 3,95%, pana la cursul de 0,05 lei, in urma unor schimburi de 2,98 milioane lei. Compania a anuntat pierderi de 61 milioane de euro pe primele sase luni.

Pe de alta parte, actiunile Transgaz Medias (TGN) s-au scumpit cu 1,25%, pana la pretul de 162,10 lei, pe un rulaj de 2,78 milioane lei, in contextul in care compania a raportat pentru primul semestu un profit de 170,11 milioane lei,in crestere cu 18%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri