2 / 5

Deal-urile de ieri, simple schimburi de pachete?

Robert Rekkers (foto), directorul general al Bancii Transilvania, a declarat, pentru Wall-Street, ca nu a fost implicat in niciun fel in tranzactiile de ieri, nu a vandut si nici nu a cumparat.

In urma cu doua saptamani, Rekkers a cumparat un pachet de 15.000 de actiuni emise de institutia de credit, in valoare totala 5.000 de euro.

Cele 15.000 de titluri TLV au fost achizitionate la un pret mediu de 1,43 lei/actiune, iar in total au costat 21.450 de lei sau aproximativ 5.000 de euro. Robert Rekkers a mai cumparat un pachet de 42.650 de actiuni TLV recent, pe data de 28 mai, dar la un pret mai mic, de 1,0517 lei/actiune.

Brokerii spun ca tranzactiile au fost, cel mai probabil, simple schimburi de pachete intre actionari, miscare intalnita si in cazul altor companii listate.

“Pentru ca Banca Transilvania este in vizorul tuturor dupa zvonurile unei posibile vanzari, orice tranzactie da nastere la speculatii. Cred ca piata este blocata in acest moment si sansele unei tranzactii in viitorul apropiat sunt foarte mici. Cumparatorii sunt reticenti, mai ales in cazul bancilor”, spun surse din piata.

Si alti brokeri au confirmat ipoteaza ca aceste tranzactii constituie schimburi de pachete, mai ales ca au fost in numar de cinci.

“Cine ar vrea sa plateasca suprapret pentru o banca ce ar putea avea probleme ascunse in bilant, mai ales ca sistemul bancar nu sta prea bine. Este posibil sa fi fost un interes la un moment dat, dar de aici pana la o intelegere este cale lunga”, a mai spus un broker, pentru Wall-Street.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest Focsani, spune ca nu cunoaste nicio oferta, ci doar zvonuri care persista de cateva luni.

“Poate fi vorba de un schimb de pachete. Probabil a fost o negociere directa, prin care s-a stabilit pretul. Sa nu uitam ca o vanzare se poate face numai in piata si trebuie respectate prevederile legale. Tind sa cred ca exista un cumparator interesat, dar oficialii bancii nu au confirmat nimic si trebuie respectata piata si regulile sale. Orice achizitie prin care se depaseste pragul de 5% trebuia aprobata de BNR si nu am auzit nimic in acest sens”, a declarat Murgoci.

Presedintele bancii, Horia Ciorcila, detine 5% din capitalul social, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este actionarul majoritar, cu 17,97%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri