3 / 6

Vor fi companiile romanesti prinse de mirajul polonez?

La prima vedere, deschiderea spre Bursa din Varsovia are toate sansele sa se transforme intr-un miraj pentru managerii si antreprenorii romani. Vor reusi companiile sa isi invinga reticenta fata de piata de capital? Va demonstra WSE ca problema romanilor nu este lipsa de educatie financiara, ci absenta unei burse mari, lichide, care poate oferi finantare? Vom vedea o migrare a emitentilor romani spre vecinii polonezi, chiar si prin listare duala?

“Exista desigur un anumit cost legat de listarea titlurilor unei companii pe mai mult de o singura bursa, dar probabil ca avantajele ce decurg din dubla listare comporta o mai mare greutate. Spre deosebire de bursele americane ori marile burse europene, pietele din CEE prezinta un grad ridicat de fragmentare, fapt care, impreuna cu dificultatile de natura legala ori procedurala in a accesa piata de capital, fac ca volumele de tranzactionare sa fie reduse. O companie poate, desigur, sa reduca efectele acestei fragmentari, tintind cotarea titlurilor sale pe mai multe piete, inclusiv pe cele mature”, a declarat Alexandru Ioan (foto), KBC Securities.

Asadar, sinergiile date de colaborari, precum cea dintre Sibex si Bursa din Varsovia, pot crea mari oportunitati atat pentru companiile dinamice care urmaresc finantare mai ieftina decat prin credite si o vizibilitate sporita, cat si pentru investitorii de diferite profiluri, dar ale caror obiective converg catre obtinerea de profit maxim pentru un anumit nivel de risc.

“In acelasi timp, observam o consolidare accentuata a burselor prin operatiunile de achizitie ori cooperare, fapt necesar astazi, in fata concurentei acerbe careia acestea trebuie sa faca fata”, a conchis Ioan.

Pe de alta parte, Pasol nu crede ca vom asista la un miraj al Bursei din Varsovia pentru societatile romanesti, odata cu aceasta deschidere prin parteneriatul cu Sibex.

“O oferta publica initiala se analizeaza si se pregateste cu mare atentie. Este bine ca un emitent sa ia in calcul toate variantele, dar sa aleaga intotdeauna in functie de strategiile si profilul propriu. Nu exista retete care sa garanteze succesul”, afirma managerul Intercapital.

Darius Cipariu, directorul adjunct al Sibex, se asteapta ca pe termen lung sa asistam la o crestere a interesului pentru listari pe axa Sibiu – Varsovia.

„Speram ca listarile duble sa fie atragatoare pentru numeroase companii romanesti, fie ele cu capital privat sau de stat, intrucat vor avera doar de castigat: posibilitati de finantare, publicitate, deschiderea companiei catre investitori strategici”.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri