2 / 4

Este petrolul ieftin acum, la nivelul de aproape 80 dolari?

La nivelul sau actual, pretul petrolului este dublu fata de media de 30,9 dolari pe termen lung si valoarea mediana de 24 dolari.

Analistii afirma ca petrolul este inca scump, ajustat la inflatie, insa Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) considera ca un pret optim este cuprins intre 70-80 dolari.

“Pe de o parte, este suficient de scazut pentru a nu impovara prea mult economia inca fragila, pe de alta parte, sursele alternative, cum ar fi nisipul petrolifer sau petrolul de la mare adancime, nu sunt atractive si sunt in general neprofitabile la acest nivel. Nici energia eoliana si solara nu sunt concurenti seriosi (fara subventii masive) la acest nivel al pretului”, se indica in analiza Erste Group.

Conform OPEC, preturile actuale satisfac atat producatorii, cat si consumatorii.

In prezent, exista petrol suficient, dar structura ofertei indica preturi considerabil mai mari pe termen lung.

Deoarece anul trecut petrolul a fost tranzactionat uneori sub costurile marginale de productie, ceea ce a provocat dificultati financiare grave pentru numeroase tari producatoare de petrol, au fost abandonate investitii in valoare de aproape 100 milioane dolari.

De aici ar putea porni un al patrulea soc al petrolului in 2012 sau 2013; pentru anul acesta, analistii Erste Group estimeaza doar un potential de crestere minim.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri