3 / 5

Domeniu nou + complexitate ridicata = nevoie de educatie financiara

Produsele structurate au un grad de complexitate mai ridicat decat instrumentele financiare care se tranzactioneaza pe piata autohtona (actiunilor, obligatiunilor sau chiar a contractelor futures).

“Din acest motiv lansarile acestor tipuri de produse trebuie insotite de campanii de informare a investitorilor in care sa fie explicate toate mecanismele dupa care functioneaza. Investitorii romani au dovedit ca sunt pregatiti sa investeasca si in produse structurate si sunt interesati de alternative noi de diversificare a portofoliilor”, a declarat, pentru Wall-Street, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Insa, trebuie tinut cont de faptul ca este un domeniu nou, si de accea nevoie de educatie financiara suplimentara atat pentru investitori, cat si pentru specialistii din piata pentru a intelege in detaliu avantajele si dezavantajele acestor produse astfel incat unui investitor sa-i fie oferite intradevar produsele care se preteaza cel mai bine, considera Silviu Enache (foto), director piete de capital la Volskbank.

In opinia sa, la o prima vedere si in perioada imediat urmatoare aurul ar suscita interes sporit din partea investitorilor, fiind considerat in vreme de criza o investitie stabila si o protectie impotriva inflatiei.

“In opinia mea aceste instrumente necesita o promovare atenta din partea emitentilor si distribuitorilor. Investitorii vor percepe cu usurinta avantajele oferite de investitiile in produse structurate, dar trebuie sa le fie explicate atat detaliile tehnice cat si riscurile la care se expun prin achizitionarea acestora”, a declarat Enache.

Nicu Grigoras crede ca toate cele trei produse vor fi alternative de diversificare a portofoliului pentru investitorii autohtoni. “Orice alternativa de investitii este binevenita in conditiile in care piata autohtona nu ofera momentan destule oportunitati de diversificare a riscului. Certificatul cu activul suport pe indicele DAX, unul dintre cei mai urmariti indici externi de catre investitorii romani, va fi probabil cel mai interesant intr-o prima etapa”, a mai spus brokerul Intercapital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri