4 / 5

Avantaje si riscuri

Conform specialistilor de la Raiffeisen Capital&Investment, un produs structurat este in general o strategie de investire prestabilita, bazata pe o combinatie de produse derivate (optiuni, contracte forward, swap-uri) si instrumente financiare simple ca actiuni, obligatiuni, indici sau marfuri si poate fi utilizat ca alternativa de investitie, pentru a reduce expunerea la risc a unui portofoliu sau pentru a beneficia de trendul curent al pietei.

Produsele structurate pot avea un risc mai mic/mai mare decat sau egal cu riscul pietei. Astfel, produsele cu risc mai mic decat cel al pietei sunt certificate cu garantie (garantarea capitalului in procent de 100%), certificate cu bonus (garantarea partiala a capitalului) si certificate cu discount (limitarea riscului).

Produsele cu risc egal cu riscul pietei (certificate de investitie) sunt cele pe indici si pe mai multe active suport. Cele cu risc mai mare (efectul de levier) sunt certificatele Turbo long, Turbo short, warante call si warante put.

“Cele mai importante avantaje oferite nu doar de aceste produse ci de orice nou instrument listat la BVB este diversificarea structurii de instrumente disponibile investitorilor. Scaderile din 2008-2009 au demonstrat ca piata autohtona duce o lipsa acuta de posibilitati de diversificare a riscului si in consecinta orice produs nou este benefic”, explica Nicu Grigoras (foto).

Aceste noi produse dau posibilitatea investitorilor sa castige si in perioade de scadere a pietei, un avantaj destul de mare avand in vedere ca in acest moment la BVB nu sunt disponibile vanzarile in lipsa deci investitorii nu pot castiga din scaderea pietei.

“Pe de alta parte, complexitatea destul de ridicata a produselor de acest tip poate duce la neintelegerea completa a lor si in consecinta la pierderi. Efectul de levier care il au la baza aceste produse trebuie inteles de investitori deoarece atat castigurile, cat si pierderile sunt multiplicate”, a completat brokerul Intercapital.

Succesul produselor de acest fel are la baza mai multi factori, conform unei prezentari a specialistilor BVB pe aceasta tema:

Simplitate: combinatie a unor strategii complexe, structuri sau indici intr-un singur instrument;

Varietate a produselor structurate: pot fi create instrumente pentru orice activ suport si profil de risc.

Diversificare portofoliu: expunere fata de noi clase de active inacesibile in mod traditional investitorilor de retail (marfuri, valute, indici, etc.), care constituie active suport pentru produsele structurate.

Long / Short: investitorii pot beneficia atat pe crestere, cat si pe scadere a pietei: - strategii diferite de tranzactionare in functie de asteptarile investitorilor: directional trading (long / short), volatility trading, etc.

Eficienta costurilor comparativ cu investitia in fonduri mutuale: investitorul nu plateste taxe de administrare sau de vanzare / rascumparare;

Transparenta: investitorii cunosc formula matematica dupa care se determina castigul sau pierderea aferenta unui instrument si au acces in timp real la performanta si tranzactionarea acestor instrumente;

Lichiditate: emitentul actioneaza pe piata secundara ca furnizor de lichiditate.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri