3 / 4

Prevederi legate de abuzul de piata

“Din pacate, Romania se confrunta cu nenumarate situatii in care se desfasoara actiuni penale privind abuzul de piata, iar multe dintre acestea fiind incomplete deoarece termenul nu este explicat destul de bine”, a afirmat avocatul Cristian Dutescu.

Obiectivele pe care noua lege a pietei de capital trebuie sa clarifice privind abuzul de piata sunt regimul juridic al zvonurilor, canalele de comunicare acceptate, precum si stabilirea unei liste de persoane care pot oferi informatii pertinente despre emitenti, CNVM si operatori bursieri.

“Zvonurile din piata de capital pot constitui cel mai nociv element si trebuie clarificata situatia acestora. O situatie de acest gen o traim din 2002 cand au inceput discutiile despre ridicarea pragului de detinere la SIF-uri care influenteaza puternic evolutia acestor emitenti, ori de cate ori apar noi informatii si zvonuri privind discutarea acestui proiect”, a mai explicat Dutescu.

O alta prevedere pe care o propune avocatul este ca investitorii sa fie obligati sa comunice imediat catre emitent orice tip de informatie privilegiata pentru a fi diseminata si transmisa mai departe pietei.

“Trebuie crescut rolul autoritatii CNVM in piata de capital si poate ar trebui sa ne indreptam spre modelul francez, unde arbitrul pietei detine ofiteri de politie si magistrati specializati in delicte privind piata de capital. Personal, cred ca o cercetare preliminara a abuzurilor de piata trebuie facuta de catre CNVM si nu direct de autoritatea juridica si nu cred ca aceasta solutie va duce la o suprareglementare”, a sustinut Cristian Dutescu.

De asemenea, avocatul propune si modificarea regimului sanctionator si marirea cuantumului de amenzi privind manipularea si abuzul de piata.

“Aceasta majorare a amenzilor nu va duce la descurajarea investitiilor, ci, din contra, va duce la cresterea increderii in piata si institutiile de reglementare”, a mai declarat Cristian Dutescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri