2 / 7

Prudenta in declaratii versus entuziasm

Chiar daca mandatul sau oficial incepe astazi, Ionescu a adoptat deja pozitia oficiala, diplomata si echidistanta. Ochii si vocea ii tradeaza insa entuziasmul si dorintele ambitioase.

Dupa ce, in ultimii ani, si-a consolidat cariera pe piata financiara in Praga (la Wood&Co.) si in Viena (la Euroinvest Bank), in timp ce colegii sai din Romania au ramas sa lupte pentru supravietuire pe o bursa mica si cu multe lipsuri, decizia lui Valentin Ionescu de a se intoarce in Romania, cu misiunea de a resuscita piata romaneasca, este curioasa. Dar pentru el reprezinta o provocare si un proiect important.

“Nu va fi usor, bursa trece prin moment dificile. Dar este un proiect special si am decis sa imi folosesc cunostintele acumulate in acesti 15 ani pentru a imi aduce contributia. Puteam sa raman sa muncesc in continuare la Viena sau Praga, dar vad un potential foarte mare si vreau sa consolidez BVB. Cu sprijinul de care beneficiez, cu strategia la care imi voi aduce un plus valoare si cu o colaborare intensa cu toti participantii si institutiile, vom reusi sa iesim din acest moment”, a declarat Valentin Ionescu.

In opinia sa, Bursa are nevoie de o mai mare vizibilitate si de proactivitate. Ionescu isi asuma acest rol, ca fiind cel mai important: sa promoveze bursa catre companii.

Decizia de a face parte din conducerea Bursei a depins foarte mult de faptul ca va lucra cu Farmache.

“Cand zici Bursa de Valori Bucuresti, zici Stere Farmache. Este un simbol pentru aceasta piata iar o colaborare cu el nu poate decat sa aiba succes. Eu vin cu experienta din zona brokerilor, el conduce bursa inca de la inceput. Aceasta combinatie va fi una pozitiva”, sustine noul director.

De cealalta parte, Farmache este pus in fata unei schimbari importante, in conditiile in care managementul Bursei nu a suferit schimbari radicale sau spectaculoase, de-a lungul timpului. Dar schimbarea este una benefica, aduce idei si un suflu nou. Si trebuie sa asigure si stabilitate, durabilitate in timp, pentru a conferi incredere partenerilor si a se imprima in constiinta colectiva.

“Vrem ca Valentin sa prinda radacini adanci in Bursa. Este un pas firesc, managementul trebuia reimprospatat. Eu am gandit aceasta mutare chiar inainte de a parasi executivul Bursei (n.r. – la finalul anului 2008), dar nu am reusit sa il conving de atunci. Apoi, au fost mai multe optiuni, inclusiv cea a unui management strain. Dar nu ar fi fost o solutie care sa dea roade maxime, fiind vorba de oameni pregatiti, dar neancorati in realitatea romaneasca. Asa ca noul director imbina perfect cele doua criterii: experienta pe piata straina si cunoasterea pietei interne”, a mai spus Farmache.

Chiar daca lista de recomandari este lunga, aceasta pozitie va solicita multa energie si multe calitati, toate la cote maxime. In plus, va trebui sa se adapteze rapid la noua pozitie si la noile cerinte.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri