2 / 4

Depozitarul - Banca cu scop limitat la operatiunile de decontare?

Depozitarul Central vrea sa solicite Bancii Nationale autorizarea sa ca banca cu scop limitat la operatiunile care au legatura cu decontarea, pe termen mediu. Insa, BNR trebuie sa avizeze sis a reglementeze aceasta activitate, tinand cont ca specificul este unul bancar.

Pentru finalul anului 2011, inceputul anului 2012, DC isi propune sa ofere servicii de decontare a tranzactiilor domestic in euro, prin conectarea la sistemul european de plati in euro, TARGET2 (sistemul va fi implementat in Romania de catre BNR, in a doua parte a anului 2011).

De asemenea, se vor analiza si dezvolta noi servicii pentru emitenti, de collateral management si asset servicing, inclusiv pentru instrumente financiare straine.

Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului, a mentionat ca se analizeaza oportunitatea autorizarii institutiei ca si contraparte pentru piata spot, dar si posibilitatea oferirii de servicii de tax reclaim.

Depozitarul mai are in plan si realizarea de tranzactii turnaround. “Sunt tranzactii in doi pasi, facute de un intermediar pentru clientii lui. De exemplu, intermediarul strain cumpara actiuni de la un broker roman si le vinde pe OTC, clientilor lui. Practic, volumul sau trebuie sa fie de cel mult cat a cumparat pe bursa”, a explicat Tanasoiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri