2 / 4

Un semnal de incredere si un exemplu de finantare

Cristian Ustinescu (foto sus), Investments Director, DTZ Echinox, considera ca listarea NEPI la Bursa din Bucuresti (dupa Londra – AIM si bursa din Johannesburg), este un puternic mesaj de incredere pentru piata investitiilor imobiliare din Romania.

“Aceasta miscare demonstreaza atractivitatea acestui segment pe termen lung si faptul ca NEPI vizeaza o pozitie strategica pe piata locala. In acelasi timp, listarea vizeaza strangerea de capital local pentru achizitii, ca metoda alternativa de finantare. Listarea pe bursa este un indicator al profesionalismului si al transparentei si o dovada a reglementarii riguroase a activitatii fondului. In paralel cu functia de strangere de fonduri, are un rol de imagine, atestand credibilitatea si sustenabilitatea in fata potentialilor investitori”, a explicat Ustinescu.

De obicei, companiile listate au un grad mai mare de inertie si o viteaza de reactie diminuata de necesitatea de a respecta un set de proceduri formale dar ofera partenerului de negociere garantia unui deal echitabil si transparent.

Insa, nu exista nicio discriminare intre un fond listat si unul nelistat in ce priveste accesul la anumite achizitii, sustine reprezentantul DTZ Echinox.

Segmentul de real-estate este foarte slab reprezentat la Bursa de Valori Bucuresti. Ustinescu explica aceasta tedinta prin dimensiunea redusa, lipsa de maturitate si slaba capitalizare a acesteia. In plus, multi actori locali nu sunt inca familiarizati cu aceasta alternativa de atragere a capitalului.

“Pe langa banci, obligatiuni, parteneriate de tip private equity, bursa poate constitui un instrument de finantare pentru afacerile imobiliare. Dependenta foarte mare de credite bancare a dezvoltatorilor si investitorilor locali a avut drept consecinta si o flexibilitate redusa a acestora atunci cand bancile au limitat accesul la capital”, a mai spus Cristian Ustinescu.

Segmentul de real-estate este reprezentat pe Bursa de Valori Bucuresti de dezvoltatorul Impact, constructorul si dezvoltatorul Comnord sau investitorul – dezvoltator Imotrust Arad.

Blake Horsley (foto dreapta jos), director investment services in cadrul Colliers International Romania, crede ca listarea NEPI la BVB este o veste buna pentru Romania si pentru piata, in general.

Bursa duce lipsa de companii de calitate, iar NEPI va umple acest gol. Avand in vedere evolutia NEPI din ultimii ani, se poate observa cu usurinta faptul ca sunt una dintre cele mai performante companii imobiliare din Europa. Piata va primi in mod pozitiv aceasta veste, majoritatea oamenilor fiind deja familiarizati cu unele dintre proprietatile aflate in portofoliul NEPI. Poate fi o perspectiva interesanta ca unii investitori sa isi asocieze portofoliile cu proprietati premium precum Floreasca 169”, a declarat Horsley.

Acesta considera ca este posibil sa asistam la o crestere a companiilor din imobiliare pentru piata de capital.

“ In orice caz, daca ne uitam la jucatorii activi prezenti in acest moment pe piata investitionala din Romania, foarte putini sunt listati la bursa. De aceea, o eventuala listare poate reprezenta o schimbare mare in modul in care acesti jucatori opereaza, in modul in care ei isi iau deciziile. Este o practica mult mai frecvent intalnita in pietele occidentale in ultimii ani, dar poate deveni o tendinta si pe plan local”, a mai spus reprezentantul Colliers.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri