2 / 4

Surprize pe restul cotatiilor

Pe celelalte cotatii, insa, in ultimele doua sedinte s-a observat o presiune puternica pe vanzare, nesustinuta de cumparare.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,14%, pana la 5.750,61 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a scazut cu 0,03%, pana la 3.354,92 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut 3,68%, pana la 23,182,70 puncte.

Ieri, pe final, BRD a avut o inchidere surprinzatoare, cu aproape 3 procente pe plus, dupa ce intreaga sedinta a stat la cotatii negative.

„Aceasta evolutie a fost surprinzatoare, aproape o anomalie, in contextul evolutiei generale a pietei de ieri”, a explicat Aldea.

Scaderile bruste ale SIF-urilor din finalul sedintei sunt asociate cu Fondul Proprietatea.

Brokerul Intercapital explica faptul ca in decembrie, cand s-au blocat tranzactiile cu FP la Depozitarul Central, s-a simtit o presiune la cumparare pe SIF Moldova (SIF-ul care detine cele mai multe actiuni la Fond), pe BVB si chiar pe iFond Financial Romania.

„Tendinta s-a extins la toata piata si am vazut acea miscare puternic ascendenta si rapida, determita de iesirile de capital din noiembrie. Atunci, multi investitori au vandut titlurile listate pentru a cumpara la FP, dar in decembrie s-au reorientat pe bursa. A fost si o miscare speculativa in sus, mai ales ca se anticipa ca o data cu listarea FP multi investitori, atat locali cat si straini, vor marca profit pe participatiile la fond si se vor reorienta spre alte companii listate”.

In prima sedinta de tranzactionare a FP, volumele pe SIF-uri au crescut, cotatiile au depasit rezistentele insa nu au reusit sa se mentina. „Atunci a fost un semnal pentru investitori ca piata nu are forta sa mentina cresterile. Nereusind sa depaseaza acele niveluri, unii investitori au marcat profituri si au impins piata in jos. Tendinta a continuat in sedinta de ieri si cred ca vom continua la o continuare a corectiilor, cel putin pe termen scurt”, a explicat Aldea.

Corectiile destul de puternice, pe mai multi emitenti sunt justificate de lipsa contrapartii la cumparare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri