6 / 7

Reperele pietei de capital

Intreaga piata de capital se vede mai bine prin ochii entuziasti ai tanarului director, atat ca performanta a indicilor, cat si ca valoare tranzactionata.

Daca in 2010 indicii au inregistrat o performanta mixta, si anume aprecieri modice pe BET si BET-C si scadere pe BET-FI, anul acesta, Andreea Gheorghe mizeaza pe o evolutie mai buna pe companiile din sectorul financiar (SIFs, FP), dar si pe companiile din sectorul bancar sau farmaceutice.

Anul 2010 a fost ultimul de scadere PIB si implicit de performante financiare slabe, iar anul 2011 va fi interesant prin prisma unor raportari financiare usor mai optimiste.

„Bancile ar trebui sa se inscrie pe un trend usor in crestere in ceea ce priveste profitabilitatea inregistrata. Am trecut de o perioada lunga de ajustari importante a costurilor, companiile romanesti fiind nevoite sa faca acest lucru pe fondul unei comprimari importante a cererii interne. Cu acest atu si cu un pic de ajutor din partea cererii interne pe fondul unei cresteri usoare a increderii in economie putem spera la un an 2011 usor mai bun la capitolul performante financiare”.

Listarea Fondului Proprietatea creste variantele de investitie a fondurilor active pe piata. Numarul de emitenti care sa beneficieze de un free-float si lichiditate rezonabile pentru un investitor mai mare este unul destul de limitat la BVB.

„Listarea FP creste atractivitatea BVB ca si operator de piata din aceste puncte de vedere si poate atrage in timp si alti investitori mari”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Insa, lucrurile nu se pot intampla imediat. Managerul SAI-ului administrat de Intercapital este de parere ca verdictele imbunatatite ale agentiilor de rating si cateva luni de raportari macroeconomice bune, sunt imbolduri care ar putea grabi tendinta pozitiva.

Investitorii au mare nevoie de realizari pozitive efective pentru a isi imbunatati perspectivele pe termen lung si pentru a isi recapata optimismul.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri