2 / 8

Performanta Ministrului delegat pentru Energie – Razvan Nicolescu

Ministrul delegat pentru Energie a obtinut cel mai bun scor de perceptie pozitiva din partea liderilor din business (22%), dar totusi patru din zece respondenti se declara nemultumiti de activitatea sa.

Competenta tehnica a ministrului delegat pentru Energie, Razvan Nicolaescu este incontestabila, la fel precum si intelegerea politicilor europene si expunerea la un mod de gandire pragmatic, eficient, urmare a activitatii anterioare de succes in cadrul institutiilor europene si respectiv in mediul corporatist. Ramane de demonstrat capacitatea de comunicare si de negociere cu partile implicate, si anume: investitori, sindicate si, nu in ultimul rand, politicienii ce au afinitati in acest domeniu.

ASPECTE POZITIVE ALE ACTIVITATII + A inceput sa lucreze la Strategia Energetica a Romaniei; + Continua aplicarea principiilor de guvernanta corporatista la companiile de stat din subordine (schimbarile in echipele de management de la ELCEN si de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare); + A atras in Departamentul de Energie experti tineri din mediul privat corporatist.

ASPECTE NEGATIVE ALE ACTIVITATII - Dificila si controversata problematica a schemei de sprijin a diferitelor tipuri de energie regenerabila nu a fost inca solutionata; - In continuare, nu este formulata o decizie clara cu privire la rentabilitatea si atractivitatea proiectelor energetice “strategice” (ex. centrala hidro de echilibrare cu acumulare prin pompare de la Tarnita, reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, cablul submarin pentru exportul de energie in Turcia, noi grupuri generatoare pe lignit in Oltenia etc.); - Nu exista inca progres privind o Foaie de Parcurs referitoare la reforma sectorului gazelor naturale (ex. diversificarea surselor de import si care sunt acestea - aprovizionare prin conducte sau si prin terminale GNL, gaze de sist vs. gaze din platforma continentala vs. gaze de import -, calendarul de liberalizare a preturilor si a pietelor angro si cu amanuntul, interventia fiscala a statului etc.); - Nu s-a luat inca o decizie cu privire la dimensionarea corecta a activitatii de minerit in bazinul Olteniei (lignit) si nu s-a inregistrat progres in decizia de privatizare / restructurare a Complexului Energetic Hunedoara; - Nu exista vizibilitate cu privire la alocarea fondurilor structurale pentru Romania in domeniul infrastructurii mari de transport al electricitatii sau gazelor naturale, sau cu privire la surse de finantare alternative;

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri