4 / 11

4. Elena Udrea: "Buna pentru Romania"

Candidatul PMP Elena Udrea si-a axat campania pentru alegerile prezidentiale pe mesajul central concretizat de sloganul „Romania frumoasa”. Acest slogan, desi este general, nu are originalitate, poate fi considerat ca fiind unul indraznet in contextul in care se doreste o asociere cu persoana Elenei Udrea.


Campania Elenei Udrea a iesit in evidenta si prin utilizarea unei serii de mesaje secundare concretizate in sloganele „Buna pentru Educatie. Buna pentru Romania”, „Buna pentru Modernizare. Buna pentru Romania” sau „Buna pentru Sanatate. Buna pentru Romania”. Aceste slogane secundare pot fi si ele considerate indraznete, in conditiile asocierii dintre text si imaginile care o reprezinta pe Elena Udrea in taior si fusta de culoare alba, purtand, pe rand, un ghiozdan, o casca sau o inima mare rosie in piept. Aceste mesaje si-au propus sa marcheze ce a facut Elena Udrea ca ministru, dar induc si posibilitatea unei replici peiorative la adresa sa sau permit reformulari sarcastice sau persiflante.


Campania Elenei Udrea a avut ca mesaj implicit faptul ca politica sa si a partidului sau, Miscarea Populara, este politica lui Traian Basescu, cel care se va si inscrie in aceasta formatiune dupa ce isi va termina mandatul la Cotroceni. Udrea a preluat, astfel, o serie de mesaje de la Traian Basescu, pe care ulterior le-a diseminat ea insasi in spatiul public, un exemplu fiind cel referitor la Victor Ponta – ofiter acoperit SIE. Udrea a fost tinta mai multor atacuri in campanie, care de altfel au generat si cele mai mari scandaluri, de la asocierea cu contractul EADS, pana la imaginile in care apare la Paris alaturi de sefa DIICOT, Alina Bica, dar si dupa retinerea fostului sau sot Dorin Cocos, in dosarul Microsoft, sub acuzatia ca ar fi primit 9 milioane de euro.


Ea a contraatacat, acuzand implicarea serviciilor secrete. Ea a beneficiat permanent de sprijnul presedintelui Traian Basescu, cea mai recenta miscare fiind iesirea publica a acestuia pentru a-i confirma si a-i consolida mesajele, respectiv cele privind faptul ca ar fi fost filata in mod „profesionist” la Paris de catre serviciile secrete. Pentru a o proteja pe Udrea, Basescu a tinut sa demonteze inclusiv acuzatiile la adresa lui Cocos.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri