2 / 5

Consiliul Uniunii Europene

Sediu: Bruxelles (Belgia) si Luxemburg


Presedintie: Matteo Renzi - Italia (1 iulie - 31 decembrie 2014)


Consiliul Uniunii Europene, sau Consiliul UE, este principalul pol de decizie al Uniunii, reprezentat de ministrii tarilor membre. La reuniuni participa, in functie de tema, ministrii nationali de resort din fiecare stat membru. De exemplu, Consiliul Afaceri Externe, care se reuneste o data pe luna, ii reuneste pe ministrii apararii, ai dezvoltarii si comertului.

Care este rolul Consiliului UE?


Consiliul UE coordoneaza politicile Uniunii, insa are si rol in negocierea si adoptarea legislatiei UE, facand adaptari ale acesteia cand este necesar.


Institutia are cinci atributii cheie in cadrul Uniunii Europene:

  • Este un pol decizional: negociaza si asopta legislatia UE
  • Coordoneaza politicile statelor membre: economice, bugetare si cea de ocupare a fortei de munca
  • Dezvolta politica externa si de securitate comuna a UE
  • Decide cu privire la semnarea si incheierea acordurilor cu tarile care nu sunt membre UE si organizatiile internationale
  • Adopta bugetul UE impreuna cu Parlamentul European

Modul de functionare


Presedintia este asigurata de statele membre, prin rotatie, la fiecare sase luni. La inceputul lunii iulie, Italia a preluat presedintia Consiliului UE, urmand ca din ianuarie functia sa fie preluata de Letonia. Romania va exercita presedintia in cadrul Consiliului UE in perioada iulie-decembrie 2019.


Consiliul se reuneste in 10 formatiuni distincte, in functie de subiectul care urmeaza sa fie dezbatut. Frecventa reuniunilor variaza, la randul sau, in functie de tema in discutie. De exemplu, Consiliul Afaceri Externe ii reuneste pe ministrii afacerilor externe o data pe luna.


Deciziile se iau in trei moduri: prin majoritate simpla, majoritate calificata, sau in unanimitate, diferit in functie de decizia in discutie.


Sursa foto: Shutterstock.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri