2 / 9

Titus Corlatean: incalcarea dreptului la vot al romanilor din diaspora

Fostul ministru de Externe Titus Corlatean a fost acuzat de incalcarea Constitutiei dupa organizarea primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale in diaspora.

Acuzatiile impotriva lui Corlatean au venit dupa protestele din capitalele europene in care au votat romanii, acestia reclamand faptul ca erau prea putine sectii de vot pentru a permite tuturor sa isi exercite acest drept.

Unul dintre cei care l-a acuzat pe Titus Corlatean de incalcarea legii supreme a fost prim-vicepresedintele ACL Catalin Predoiu: "Stim sigur ca ceea ce s-a intamplat in diaspora a incalcat Constitutia". Catalin Predoiu facea referire la art. 36 din Constitutia Romaniei, privind dreptul la vot, care spune ca au acest drept toti cetatenii cu varsta de 18 ani.

Organizarea alegerile din strainatate s-a facut in baza unui ordin de ministru la baza caruia au stat mai multe hotarari de guvern, insa in primul rand legea nr. 370/ 2004.

Ce prevede legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei:

(1) Pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei se organizeaza una sau mai multe sectii de votare pentru alegatorii care se afla in strainatate la data alegerilor.
(2) In afara sectiilor de votare prevazute la alin. (1), pot fi organizate, cu acordul guvernului din tara respectiva, sectii de votare si in alte localitati decat cele in care isi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.
(3) Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate se stabilesc de catre ministrul afacerilor externe, prin ordin. In termenul prevazut la art. 11 alin. (4), ministrul afacerilor externe aduce la cunostinta publica numerotarea fiecarei sectii de votare din strainatate, precum si locurile de desfasurare a votarii.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri