2 / 5

"Bancile au devenit mai deschise la negocieri"

Anul trecut, fondul de investitii Europa Capital Emerging Europe s-a uitat aproape la fiecare cladire din Bucuresti si a facut nenumerate oferte de pret proprietarilor, spune Tim Norman, insa nicio tranzactie nu a fost finalizata, intrucat ajustarea preturilor nu a fost suficienta. Managerul este de parere ca proprietarii de terenuri si de cladiri sunt inca nerealisti fata de preturile asteptate, iar daca pe segmentul terenurilor pentru dezvoltari de locuinte preturile au ajuns la un nivel rezonabil, pentru spatiile logistice, preturile raman prea mari.

Reajustarea preturilor din imobiliare nu a fost suficient de mare, acest lucru datorandu-se, in mare parte, bancilor care nu au luat atitudine. Cred ca in acest an vom vedea mai multe banci care vor fi hotarate si vor decide ca «destul e destul». Deja vedem banci care sunt mai deschise catre vanzarea activelor cu probleme”, povesteste Tim Norman.

In acest sens, Europa Capital Emerging Europe se afla deja in negocieri pentru achizitionarea unui teren pe care sunt planificate 300 de apartamente, iar banca finantatoare ar urma sa trasfere datoriile activului cu probleme catre fondul de investitii. Pe langa acest teren, fondul mai negociaza cu bancile preluarea a doua proiecte rezidentiale: unul care este “printre cele mai mari care au fost incepute in Bucuresti”, apartinand unui dezvoltator local important, si un altul care se afla in Pipera si este aproape finalizat.

Avem negocieri cu bancile pentru preluarea a trei proiecte imobiliare, dar noi nu suntem un fond de distressed assets si nu putem pierde timpul cu discutii care nu se finalizeaza. Suntem bucurosi sa vorbim cu bancile, dar daca ele nu iau atitudine, atunci trebuie sa trecem mai departe, suntem platiti pentru a investi banii”, subliniaza presedintele Europa Capital Emerging Europe.

Cu toate acestea, Tim Norman este de parere ca “bancile din Romania nu au fost niciodata asa rele cum s-a vorbit”. In ultimii doi ani, Europa Capital Emerging Europe a purtat discutii cu cele mai mari banci din piata locala si sentimentul a fost ca “desi au probleme, inca au bani de investit”. Norman da exemplu proiectul de la Cluj, pentru care patru banci si-au manifestat interesul anul trecut. Mai mult, de curand, o banca s-a razgandit si a decis sa intre intr-un proiect rezidential pe care fondul il va dezvolta in sectorul 2.Ne-am angajat sa luam 25 de milioane, am investit jumatate, insa avem si alte proiecte pentru care vom folosi aceasta finantare”, afirma el.

In ceea ce priveste potentialele achizitii din sectorul de retail, fondul de investii prefera parcurile de retail, pe care le considera mai apropiate de nevoile consumatorului roman. “Daca te uiti la Polonia, la evolutia pietei de retail dupa anii ’90, nu au luat amploare mall-urile, ci parcurile de retail, hipermarketurile si magazinele de tip DYI, ceea ce in Romania nu s-a intamplat inca”, explica Tim Norman.

Afla din slide-ul urmator ce mall ar putea intra in faliment.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri