3 / 4

Mai putine birouri goale. Cine profita?

In Bucuresti, rata de neocupare a spatiilor de birouri de clasa A a coborat de la 16% la finalul primului trimestru la 12,5% in trimestrul al doilea. Zona cu cel mai inalt grad de neocupare a ramas Pipera, cu 30-35%, in timp ce in vest, rata de neocupare este cea mai scazuta, de circa 7%, potrivit datelor DTZ Echinox. In centrul Bucurestiului, gradul de neocupare pentru spatiile de birouri a scazut sub 10%.

“Companiile sunt mai optimiste, exista dorinta de a dezvolta noi business-uri sau de a le extinde pe cele existente, ceea ce reprezinta un semn pozitiv pentru piata de birouri, la fel cum este si scaderea ratei de neocupare”, spune Madalina Cojocaru.

Un alt semn bun pentru piata de birouri l-a reprezentat extinderea companiilor din IT, precum Intel, care a inchiriat circa 3.700 mp, sau Adobe, care si-a dublat suprafata ocupata in Anchor Plaza, ambele tranzactii fiind intermediate de DTZ Echinox. Insa cel mai bun semn pentru piata de birouri raman preinchirierile, care atesta faptul ca exista cerere subtantiala si ca marile companii isi fac planuri pentru dezvoltare pe termen mediu si lung.

“Niciun dezvoltator nu mai construieste speculativ, chiar daca dispune de lichiditati. Pentru cei care insa nu dispun, banca cere un grad de preinchiriere de circa 50% pentru a acorda finantare.De cele mai multe ori, dezvoltatori prefera sa aiba macar un contract important semnat inainte de a incepe constructia”, adauga specialistul DTZ Echinox.

Cojocaru estimeaza ca pana la finele anului vor reaparea tranzactiile de preinchiriere, iar rata de neocupare va scadea la 14%, fata de 18% cat era la sfarsitul lui 2010. Iar in acest context, singura solutie pentru dezvoltatori este sa reia constructiile de birouri, avantajele nelipsind nici pentru companiile care vor decide sa preinchirieze.

“Chiriile pentru preinchiriere sunt egale sau chiar mai mici fata de cele practicate in cladirile existente. Tinand cont ca o companie semneaza pentru cladire ce va fi gata peste doi ani, cand vor fi alte conditii de piata, implicit alte chirii, acum este un bun moment pentru preinchirieri”, a incheiat Madalina Cojocaru.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri