3 / 4

Ce vrea proprietarul si ce asteapta chiriasul

Un cititor Wall-Street.ro povesteste cum proprietarul locuintei in care sta are rata in franci elvetieni si invoca acest lucru pentru a mari chiria. “Platesc 300 de euro pentru un apartament cu doua camere in Militari - Lujerului. Cum sa procedez?”, intreaba Diana.

“Proprietarul nu este rezonabil, avand in vedere faptul ca isi doreste o rezolvare a problemelor sale printr-o masura care va afecteaza pe dumneavoastra, motiv pentru care puteti sa luati in considerare o mutare, deoarece la pretul platit acum oferta disponibila in Militari este mare si aveti de unde alege”, spune Catalin Serbanescu.

Claudia scrie ca maine (n.r. azi) are o intalnire cu proprietarul, in care va renegocia rata chiriei (250 euro pentru o garsoniera). “Contractul are deja un an, zona este Tineretului, Bucuresti, iar chiria a ramas constanta. Am argumente pentru a pastra aceeasi chirie? Dar sa cer o reducere?”, intreaba ea.

Serbanescu este de parere ca intotdeauna unul dintre cele mai importante aspecte ale procesului de inchiriere ramane calitatea proprietarului. “Daca sunteti multumita de conditiile pe care vi le-a oferit pana acum proprietarul si de relatia dumnevoastra cu acesta, consider ca mentinerea chiriei pe parcursul anului urmator ar trebui sa va multumeasca, tinand cont de zona in care locuiti", afirma brokerul.

Pe de alta parte, continua el, se poate incerca o negociere de 10%, insa doar cu conditia sa existe o alternativa pentru situatia in care proprietarul nu va accepta propunerea. “Pentru mentinerea chiriei nu aveti nevoie de argumente tinand cont de valorile chiriilor din zona”, adauga Serbanescu.

Dorin intreaba cat de mult se negociaza fata de pretul de strigare. In general, pentru locuintele destinate strict studentilor, cu bugete de pana la 400 de euro lunar, diferentele dintre preturile de listare si cele de inchiriere sunt de maxim 10%, potrivit reprezentantului Coldwell Banker.

In ceea ce priveste potentialele cresteri de pe piata chiriilor, Catalin Serbanescu este de parere ca in acest an vom mai asista la aceeasi efervescenta pe piata inchirierilor ca in anii trecuti, deoarece numarul potentialilor noi studenti este mult mai redus.

“Tinand cont ca in aceasta perioada a anului, in anii precedenti, exista o cerere mai mare in piata, putem afirma ca proprietarii nu erau dispusi sa ofere nici macar reducerile clasice. In acest an s-ar putea sa asistam la o flexibilitate mai mare din partea proprietarilor in ceea ce priveste reducerile de chirii”, a incheiat el.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri