3 / 6

2010: Opt terenuri, peste 90 mil. euro

2010 a fost anul in care mai multi jucatori au iesit la cumparaturi pe piata terenurilor: unii pentru ca si-au reluat planurile de extindere, iar altii pentru ca au vrut sa profite de preturile scazute si de flexibilitatea proprietarilor presati sa vanda. In total, in 2010 au fost cumparate opt terenuri, dintre care trei in Bucuresti, valoarea totala a tranzactiilor depasind 90 de milioane de euro, conform DTZ Echinox.

Ca suprafata, cea mai mare tranzactie a fost incheiata de Auchan si belgienii de la K&S, care au platit 30 de milioane de euro pentru terenul de 120.000 mp din Craiova, reprezentand fosta platforma a fabricii Electroputere. Pe acest teren, a fost inaugurat anul trecut centrul comercial Electroputere Parc (foto).

Ca valoare, cea mai mare achizitie a fost realizata de Interprime Properties, divizia de proprietati a Inter Ikea Group, care a cumparat terenul de 5,1 hectare diin zona Timpuri Noi pentru 34,6 milioane de euro cu TVA inclus.

O singura tranzactie a fost incheiata in 2010 cu scopul dezvoltarii de birouri. Dezvoltatorul Portland Trust a platit 10 milioane de euro omului de afaceri Gigi Becali, pentru un teren 1,5 hectare amplasat la intersectia dintre bulevardul Barbu Vacarescu si soseaua Pipera, tranzactia fiind consiliata de The Advisers/Knight Frank. Pe acest teren, Portland Trust planuieste sa inceapa curand constructia unui proiect de birouri "verzi" de birouri, cu o suprafata de 35.000 mp.

Tot in 2010, Cora a cumparat doua terenuri, unul in Brasov (platforma Hidromecanica) si unul in Bacau (platforma Asco), cu suprafete de 39.000 mp si 34.000 mp, pe care a platit 12,7 milioane de euro, respectiv 8,8 milioane de euro.

Alti retaileri care au cumparat terenuri in 2010 au mai fost: Kaufland, in Drobeta Turnu Severin (2,6 milioane de euro), Lidl, in Focsani (860.000 euro) si Dedeman, in Bucuresti (9 milioane de euro pentru platforma Laromet), in ultima tranzactie, vanzatorul fiind AFI Europe.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri