8 / 9

Ce chirii si facilitati obtin chiriasi

Chiriile s-au stabilizat inca din a doua jumatate a anului 2011, iar facilitatile uzuale nu reprezinta neaparat reduceri de chirii cat adaptarea acestora la potentialul fiecarui proiect, spun consultantii imobiliari.

Beneficiile oferite de proprietari la proiectele de retail din tara, existente sau a caror constructie este in curs, constau in chirie in trepte ( se incepe de la o chirie mai joasa in primul an, care creste cu un anumit procent stabilit de parti in fiecare an), chirie procentuala din vanzari, amenajari partiale/in intregime realizate pe cheltuiala proprietarului, un numar de chirii gratuite la inceputul contractului. Aceste beneficii de obicei se negociaza cu ancorele, spune Simina Istrate.

Focusul se pune si pe un property management eficient.

„Administratorii centrelor comerciale cunosc vanzarile facute de chiriasi si, in functie de domeniul de activitate si suprafata magazinului, pot estima cifra de afaceri si chiria care poate fi sustinuta de un posibil chirias. Avantajul deschiderii unui magazin intr-un centru comercial existent este preluarea unei parti din amenajarea fostului chirias ceea ce reduce considerabil costurile. Majoritatea proprietarilor de malluri se concentreaza pe un property management eficient si creativ, urmarind astfel sa optimizeze costurile pentru chiriasi si sa le asigure acestora un trafic constant si sprijin in realizarea obiectivelor proprii de vanzari”, a adaugat Razvan Sin.

Chiria pentru un spatiu “prime” (se refera la locatiile cele mai cautate si este estimate pentru o suprafata de ~100 de mp) dintr-un centru comercial din Bucuresti variaza intre 60-70 euro/ mp in centrele dominante si 25-30 euro/ mp in centrele descentralizate. In afara Bucurestiului chiriile pentru spatii prime variaza intre 25-30 eur/ mp in orasele mari si 15-20 euro/ mp in orasele secundare, mai spune reprezentantul DTZ Echinox.

Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti au inregistrat o crestere de 3% in primul trimestru al anului, fata de ultimul trimestru din 2011, situandu-se in prezent in intervalul 18,5-19,5 euro/ mp/ luna in zona centrala. Pentru zonele semi-centrale, chiriile variaza intre 13 si 16 euro/ mp/ luna, atingand valori de 10-12 euro/mp/luna in zonele de business de la periferia Capitalei, arata un studiu recent al DTZ Echinox.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri