4 / 5

De la pereti digitali, la fatada care reflecta caldura

Cladirile inteligente nu au insa ca scop doar reducerea consumului de energie ci si realizarea unui mediu de lucru cat mai agreabil pentru angajati.

Designerii internationali vorbesc despre pereti digitali, care au incorporati senzori astfel incat sa se poate interactiona cu ei. Acesti pereti pot sa creeze un profil al fiecarui angajat si schimba mediul de lucru in acord cu acest profil. Pot lumina biroul cand veniti sau crea un microclimat predeterminat cand ai o intalnire.

Tehnologia care poate face posibila aceasta interactiune este cunoscuta ca nano-coating, tehnologie care poate sa iti transforme biroul “rece" intr-un mediu expresiv. Iar acest lucru este departe de a fi SF, John Monaghan de la Cisco declarand ca deja se fac progrese cu o astfel de tehnologie, relateaza BBC.

Pe piata romaneasca avem primele proiecte de fatade inteligente. Spre exemplu, proiectul de birouri Green Gate va avea o fatada speciala care va reflecta caldura, va avea izolare fonica si va asigura o luminozitate sporita, prin folosirea unei sticle speciale. Green Gate va fi primul proiect de birouri din Bucuresti care va beneficia de acest sistem.

Cladirea Cora Alexandriei din Bucuresti este prevazuta cu un sistem informatizat de gestiune, un fel de creier electronic prin care sunt controlate in timp real toate instalatiile, asa incat in orice moment se poate eficientiza consumul.

In Petrom City exista de asemenea mai multe tehnologii de eficienta energetica, potrivit site-ului proiectului, sistemul de aer conditionat foloseste doar aer curat pe care il incalzeste sau raceste in functie de anotimp. Totul pentru a face cat mai confortabile orele petrecute la birou.

Fiecare birou din Petrom City este protejat de un sistem de jaluzele inteligente, care se regleaza automat astfel incat in birouri sa intre cantitatea optima de lumina, pastrand in acelasi timp si gradul de eficienta energetica.

Foto: Tub solar in interiorul zonei de office din proiectul Cora de pe Soseaua Alexandriei.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri