8 / 9

ROBOR-ul pare sa fi prins un trend ascendent in ultima perioada. Cata incredere putem avea in creditele in lei?

Aveti dreptate, se ridica acest semn de intrebare avand in vedere fluctuatiile frecvente avute de Robor. Nu exista o varianta general valabila, alegerea intre RON dobanda variabila, RON dobanda fixa, Euro dobanda variabila trebuie facuta punand in balanta: riscul fluctuatiei indicelui, valoarea absoluta a dobanzii, riscul valutar.


Partea buna este ca avem o varietate reala de oferte mult mai mare decat in urma cu 2-3 ani si ca incepand cu finele anului 2010, dupa implementarea OUG 50, costurile refinantarilor creditelor de achizitie au scazut foarte mult prin eliminarea/limitarea comisionului de rambursare anticipata, ceea ce ofera clientilor un instrument foarte bun de negociere cu banca de unde au luat creditul. Daca se dovedeste ca alegerea facuta (cu privire la tipul de dobanda / valuta) nu a fost una fericita se poate negocia cu banca o refinantare interna pe un alt produs, iar in lipsa unui raspuns pozitiv se poate cauta o alta varianta de finantare in piata.


A nu se intelege ca sustin neaparat creditele in RON in detrimentul celor in valuta. Cea mai buna dovada este ca in portofoliul Kiwi am dezvoltat impreuna cu banci partenere credite de achizitie in Euro pe costuri foarte bune, distribuite exclusiv de noi.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri