4 / 5

Ce trebuie verificat intr-o locuinta inainte de a o achizitiona

La achizitionarea unui apartament sunt mai multe aspecte esentiale care ar trebui verificate. Astfel, pe de o parte ar fi aspectele legale juridice care ar trebui verificate analizate de o persoana de specialitate. O persoana de specialitate poate fi atat un avocat, cat si un notar, si mai ales daca notarul este cel care va autentifica actul, acesta are oricum obligatia de a verifica toate actele care stau la baza autentificarii: act de proprietate teren, autorizatie, receptie cu primaria, intabulare, spune Elena Tsaliocoglu.


Daca peste aspectele juridice se poate trece mai usor, multe din documentele care stau la baza contractului de vanzare cumparare trecand deja pana la acel moment prin mai multe verificari efectuate atat de institutii publice( Primarie, OCPI etc) cat si eventual de departamentul juridic al unei banci, in cazul in care se acceseaza un credit, preluarea tehnica presupune o atentie deosebita. Referitor la preluarea tehnica, si in acest caz se poate apela la un specialist in cazul in care doriti sa va luati toate masurile de siguranta. In cazul in care ideea unui specialist este exclusa , aspectele esentiale din punctul meu de vedere ar trebui sa vizeze in primul rand partea de izolatie atat la interior cat si la exterior, hidroizolatie precum si izolatia fonica. Cele mai mult probleme intalnite in practica vizeaza aceste aspecte si uneori sunt si cel mai greu de remediat, presupunand lucrari de anvergura.


Un alt aspect la care ar trebui sa aveti grija, priveste sistemul electric atat al apartamentului cat si al cladirii precum si puterea aprobata de furnizorul de energie electrica. Totodata contorizarea individuala atat la energie electrica cat si gaze ar trebui sa fie deja facuta si contractele individuale semnate cu furnizorii respectivi. In cazul in care nu exista contracte individuale semnate si totusi doriti sa va mutati si doriti sa va asumati un anumit risc, de preferat este sa prevedeti in contract anumite sume care va pot si refacturate lunar, penalitati in cazul in care aceste contracte nu sunt semnate intr-un anumit interval si eventual ar trebui in cazul in care exista dubii legate de bonitatea constructorului sau beneficiarului, sa verificati stadiul dosarului de racordare la furnizorul respectiv.


Restul aspectelor pe care ar trebui sa le aveti in vedere sunt legate de : sistemul de incalzire si costurile mai ales pe timp de iarna in cazul in care nu exista centrale individuale de apartament, sistemul de ventilatie si AC, tamplaria PVC . Restul aspectelor pe care le puteti avea in vedere sunt legate de pereti, parchet , gresie , faianta , obiecte sanitare etc care atat timp cat nu sunt daune vizibile sau nu tin de anumite aspecte negociate in avans, sau diverse cerinte speciale pot fi remediate atat cu ajutorul constructorului beneficiarului cat si ulterior in regie proprie prin costuri relativ mici.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri