10 / 11

Cum iti dai seama ca este o piata buna pentru achizitii?

Mixul de elemente este o combinatie intre oferta din piata, variantele de finantare, dar si nivelul actual al preturilor si probabilitatea unor fluctuatii accentuate a lor, spune Alina Necula, care prezinta elementele care arata cand o piata este buna pentru achizitii.

  • Oferta din piata: dezvoltarile rezidentiale noi s-au reluat intr-un ritm mai sustinut in ultimele 24 de luni si sunt adaptate cerintelor pietei. Exista in prezent o oferta variata privind locatia, preturile etc. Singurul segment in care este posibil ca cererea sa nu fie atat de extinsa si, deci, stocul limitat, este cel al proiectelor rezidentiale dedicate clasei medii, la un raport corect intre pret si calitate.
  • Variantele de finantare: pe langa programul Prima Casa, pentru care s-au realocat recent fonduri, neexistand riscul unei epuizari imediate, in ultima perioada, bancile au lansat produse standard de creditare care concureaza in ceea ce priveste rata lunara programul guvernamental. In plus, institutiile bancare arata din nou un apetit in crestere pentru creditarea clientului final, iar creditarea in moneda nationala devine tot mai avantajoasa. Exista asadar, si din acest punct de vedere, optiuni in piata pentru achiztionarea unei locuinte, nu mai este o piata blocata.
  • Preturile: criza economica a remodelat serios piata in privinta preturilor, deprecierile fata de anul 2008 fiind unele consistente. Totusi, rapoartele de piata din ultimele 12-18 luni, ne indica faptul ca scaderile drastice de pret sunt acum istorie. Vorbim mai degraba de fluctuatii sensibile, in marje de maxim 3% in sus sau in jos, ceea ce este firesc pe o piata stabila. Preturile au scazut pana la un minim istoric de la care nu pot sa mai mearga in jos. Asadar, si din acest punct de vedere, putem spune ca momentul actual din piata este unul propice achizitionarii.

"Situatia actuala din piata rezidentiala este clar una pozitiva cumparativ cu ce din perioada 2009-2012/2013. Preturile au aratat semne de stabilizare, ofertele de creditare s-au imbunatatit semnificativ si achizitia unui apartament este mai facila astazi decat in perioada de dinainte de 2009 – in termeni de numar de salarii medii raportat la pretul de vanzare – exista o serie intreaga de oferte atractive din partea dezvoltatorilor care si-au adaptat mult mai bine oferta la cerintele existente in piata, este in general o situatie mai buna, favorabila unui potential comparator. In plus, o eventuala scadere de 1-2-3 procente a preturilor intr-un an intreg poate fi obtinuta pe loc din negociere care poate urca la +5%", spune Gabriel Voicu.


"Dupa ce in 2014 preturile au fost stabilizate fara a se simti scaderi semnificative, in 2015 ne asteptam la usoare cresteri de pret. Aceasta crestere de pret survine pe fondul cresterii interesului pentru noi dezvoltari rezidentiale. Chiar daca pare contradictoriu cu principiile economiei de piata, ca atunci cand oferta creste si cererea este stabila, pretul scade, datorita faptului ca piata constructiilor a fost afectata de multe falimente si insolvente, ramanand foarte putin constructori cu prestanta. Astfel, noi consideram ca va creste costul de constructie si este posibil ca dezvoltatorii sa isi aduca firmele de constructii din strainatate, acestea avand costuri mai ridicate", spune si Cristina Rosca, managing partner RealTime.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri