2 / 4

Proiecte rezidentiale pe banda rulanta

Peste 10.000 de locuinte se vor finaliza in 2015 in Bucuresti, potrivit unor statistice prezentare anterior de Coldwell Banker. Preponderent oferta este destinata segmentului mass-market, insa creste si ponderea locuintelor dedicate segmentului middle.


In prezent, consultantii spun ca in contextul in care rata de absorbtie este una buna, proiecte sunt adaptate, iar finantarea bancara accesibila pentru clienti, nu exista un risc major ca locuintele sa ramana nevandute. Mai ales ca spre deosebire de perioada de boom acum cererea vine predominant de la utilizatorii finali.


Apetitul tot mai mare pentru dezvoltari rezidentiale s-ar putea insa sa schimbe datele problemei: tot mai multi dezvoltatori iau in calcul sa investeasca in rezidential, iar intrebarea care se pune este daca va fi cererea la fel de dinamica precum se anunta a fi oferta si astfel rata de absorbtie sa fie la fel de buna ca in ultimii ani.


Daca numarul mare de proiecte rezidentiale ne aminteste de boom, sunt insa si factori care fac diferenta: majoritatea proiectelor sunt realizate din fonduri proprii, nu prin finantari bancare, ceea ce ii determina pe dezvoltatori sa-si etapizeze investitiile si sa isi calculeze mai bine riscurile. Noile proiecte sunt mult mai adaptate cererii din partea utilizatorilor finali, iar majoritatea au suprafete si preturi care permit achizitionare prin Prima Casa, program care a fost motorul pietei.


Ce ramane insa esential este adaptarea acestor proiecte, chiar daca este necesar ca oferta sa tinteasca mai multe tipuri de clienti, nu trebuie uitat ca segmentul mass-market este de departe cel mai activ si in acelasi timp si cel mai sensibil la pret.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri