2 / 8

Dezavantajele constructiei caselor din lemn

Potrivit specialistilor din piata, in Romania exista o retinere in ceea ce priveste tipul de structura pe care un client ar urma sa isi construiasca o casa. Cauza, potrivit acestora, este faptul ca mestesugul si bunul gust s-au pierdut.


“Casele din materiale usoare nu asigura izolatia fonica interioara (si nici spre exterior, daca exista vreo problema in acest sens). Mai mult, lemnul sub orice forma – chiar si PAL, OSB, PFL, este un produs organic si are dezavantajul ca aduce cu sine si daunatori (insecte, ciuperci), iar impregnarea lemnului cu substante fungicide si insecticide nu rezolva problema pe termen lung. Uzual, lemnul pentru constructii ‘lucreaza in timp’, ceea ce poate, pe masura ce se usuca, sa duca la carapaturi sau deformari”, a declarat arh. Razvan Vrabie, care a subliniat faptul ca focul este un pericol, chiar daca elementele structurale sunt tratate cu sisteme de ignifugare (inclusiv placarea cu gipscarton), acestea cel mult transforma lemnul din “combustibil” in “greu combustibil”.


Tot la categoria dezavantaje in ceea ce priveste decizia utilizarii lemnului pentru constructia unei case intra si faptul ca exista o lipsa sau o dificultate destul de mare in gasirea unor arhitecti sau ingineri specializati pe lemn, care sa proiecteze sau sa execute o casa unicat.


“Arhitecti sau ingineri specializati se gasesc destul de greu, iar executanti buni, care sa respecte un proiect si detaliile acestuia sunt destul de rari. (...) Multe detalii necesita o buna cunoastere a materialelor si tehnologiilor in special in cazul pardoselilor si izolatiilor in spatiile umede, a placarilor la pereti (bai – bucatarii)”, a mai punctat arhitectul citat de Wall-Street.ro.


La randul sau, Claudiu Georgescu, presedintele APMCR, este de parere ca o casa din lemn nu este recomandata in zone cu climat care ofera variatii mari ale parametrilor. “Trebuie evitata constructia unor astfel de proiecte in zone cu alizee sau cu umiditate excesiva. Totodata, trebuie asigurate tratamente corecte pentru diversele atacuri ale microorganismelor, iar in cazul unor incendii pe zone mari sunt mai vulnerabile decat alte tipuri de structuri”, a declarat reprezentantul Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri