4 / 5

O noua criza ne bate la usa: “Investitorii imobiliari sufera de spiritul de turma”: ce solutii exista pentru a preintampina un scenariu negativ

Avantul din prezent din piata imobiliara, intalnit in special in aceasta dezvoltare continua de proiecte de birouri atat in Bucuresti, cat si in tara, nu sugereaza neaparat o nevoie reala a pietei, cat si o componenta speculativa, care poate avea efecte extrem de nocive asupra pietei, crede Atilla Peli (foto), head of development & land in cadrul companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL).


“Investitorii imobiliari trebuie sa aiba o viziune in viitor si sa vada totul in perspectiva, dar se pare ca nu in Romania se aplica cel mai bine spiritul de turma. Multi dezvoltatorii se gandesc sa dea un tun si apoi sa fuga din tara, nu vor sa isi asume proiectele si mai ales riscurile. In 2006 – 2008 se vorbea despre cat de frumoasa este piata, iar in SUA deja erau probleme si apoi totul s-a blocat. Si apoi am vorbit cativa ani cat de greu este in piata si cum criza a schimbat multe. In urma cu cativa ani au inceput niste probleme la nivel international, iar in Romania iarasi se vorbeste despre cat de bine este in piata. Eu sunt rezervat in privinta acestei evolutii si exista riscul ca dupa 2018 sa asistam la o noua criza imobiliara. Un ciclu de dezvoltare tine, in general, in jur de 10 ani. El a inceput cu o criza in 2008, iar intre 2018 - 2020 ar trebui sa urmeze o cadere. Este dificil de analizat daca sunt motive de cumparat terenuri. Multi dezvoltatori s-au activat acum 2 ani, insa chiar si asa este o nesiguranta in piata. Sunt putini investitiori care vad piata pe termen lung”, a declarat Atilla Peli, in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar.


El a punctat faptul ca problema in Romania este ca piata e foarte sensibila la efectele din exterior. “Majoritatea investitiilor in Romania sunt realizate de firme straine. Mi-e teama ca in doi ani se poate schimba totul foarte mult. Nu stim cum va arata piata in 2018 si este foarte posibil ca bucuria sa se termine in Vest si sa se incheie si la noi”, a mai aratat Peli.


In opinia managerului JLL, mai exista terenuri in zona Barbu Vacarescu - Floreasca, mai exista si in zona de Vest – dar alte optiuni nu prea mai sunt.


“Pe partea de infrastructura nu se deruleaza investitii. In Bucuresti, o data la 4-5 ani se incearca deschiderea unei noi zone – pol de dezvoltare”, a completat Peli.


La randul sau, Razvan Iorgu, managing partner al companiei de consultanta CBRE, sustine ca in Statele Unite exista o preocupare pentru anii urmatori legata de o posibila criza, dar exista o serie de recomandari care sa preintampine un astfel de scenariu. “In SUA exista o preocupare reala pentru anii urmatori, dar recomandarile consutantilor sunt legate de dezvoltarea de proiecte in mai multe faze sau prin semnarea de contracte de preinchiriere pe perioade mai lungi de 2-3 ani. (…) Vor fi proprietari si investitiori care vor suferi in cazul unei fluctuatii a pietei, dar nu cred ca cei care vor suferi vor fi cei care construiesc acum, ci mai degraba cei care au dezvoltat pana acum”, a declarat Razvan Iorgu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri