5 / 6

5. Casa perfecta? Doar atunci cand o construim singuri

"Cand cumparati una gata facuta trebuie sa acceptam o situatie de compromis. Acest sfat ii are in vedere pe cumparatorii nehotarati sau perfectionisti, care au in minte un tipar ideal de la care nu vor sa se abata", scrie Maria Seder Neda, in cartea sa.


Ea isi sfatuieste cititorii sa-si faca o lista de prioritati si sa stabileasca ce este mai important pentru ei: functionalitatea, designul, zona sau pretul? Pentru unele persoane conteaza mai mult utilul, functionalitatea - cate dormitoare si cate bai are casa, cat de mare este livingul si cat de usor se fac trecerile intre camere etc. Pentru altii este mai important designul si merg atat de departe incat vor o cladire nonconformista (am vazut o casa de vacanta in forma de triunghi, iar arhitectul credea ca se integreaza in peisajul montan, dar camerele aveau multe pierderi in zonele de colt, am vizitat odata o vila imensa in care camerele erau repartizate ca ramurile unui copac si cred ca si proprietarii se incurcau in desisul scarilor interioare, dar in living casa arata spectaculos, iar terasele erau superbe).


Si in ceea ce priveste zona, parerile sunt impartite.


"A fost o perioada moda sa stai intr-o zona de periferie, intr-un cartier nou de vile sau un ansamblu rezidential cu circuit inchis si multe spatii verzi. Atentie insa, o astfel de zona de periferie nu inseamna numai aer curat si vecini de calitate, ci si un traseu mai lung la serviciu si catre scolile copiilor. Optiunea pentru o locuinta situata in zona centrala sau semicentrala elimina acest inconvenient, statul cu orele in trafic, dar dezavantajele sunt poluarea si preturile mult mai mari ale caselor. Pe toate nu le putem avea decat in situatii exceptionale, la preturi exorbitante", mai scrie ea.


Doua exemple de zone perfecte unde am dori cu totii sa locuim: Bulevardul Kiseleff, din Bucuresti, unde pe vremuri se plimbau trasurile boieresti la Sosea, dar care si-a pastrat valoarea in timp si astazi, aici fiind situate cele mai scumpe locuinte din Bucuresti, multe vile mari, inconjurate de spatii verzi, in vecinatatea cladirii Guvernului Romaniei si al doilea exemplu este cel al faimoasei zone Central Park, din New York, Statele Unite ale Americii, unde se gasesc cele mai dorite locuinte din lume.


Sursa foto: Watchara Ritjan / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri