3 / 4

Conacul Mociorniță, Giurgiu

La 30 km de București, amplasat pe o colină cu o priveliște către râul Neajlov, se întinde Domeniul Mociorniță. Aici se află conacul construit în anii '20 și extins în anii '40 de Ministrul Plenipotențiar Renato Bova Scoppa, ambasador al Italiei în România în perioada 1941-1945, care l-a transformat în reședința sa de vară.


Clasat ca monument istoric de importanță locală în Lista Monumentelor Istorice, conacul îmbină din punct de vedere arhitectural elemente stilistice locale (turnul fortificat și masivitatea specifice culelor, locuințe fortificate cu rol de apărare dar și de locuire) și mediteraneene, specifice Toscanei - porticurile cu arcade și punerea în valoare a relației interior-exterior.


În 1945, Renato Bova Scoppa vinde proprietatea Margaretei Mociorniță, fiica cea mare a celebrului antreprenor din România interbelică. Dumitru Mociorniță (1885-1953) a fost cel mai important producător din industria pielăriei, un model de ambiţie şi tenacitate. În 1948, conacul este naționalizat și va funcționa în perioada comunistă ca primărie, școală și dispensar.


După 2000, este retrocedat moștenitorilor Margaretei Mociorniță, care îl vând în 2003 actualilor proprietari. În 2004 Conacul este clasat ca monument istoric de clasă B, și în același an Parcul Natural Comana din vecinătate este declarat arie protejată.


Pretul acestui conac porneste de la 600.000 euro, potrivit casei de licitatii Artmark.


Sursa foto: Gabriel Ghizdavu / Artmark

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri