3 / 6

Mordechay Zisser: Romanii nu erau receptivi la intentiile investitorilor straini

Mordechay Zisser aduce in discutie istoria mediului de afaceri din Romania si noteaza cum, in urma cu 15-20 de ani, statele din regiune au inceput sa avanseze din punct de vedere economic, iar Romania era cu mult in urma acestora. “Tari ca Cehia, Polonia, Ungaria captau majoritatea investitiilor, in timp ce in Romania lucrurile avansau mai incet”, spune Zisser, care isi aminteste ca in 2000, anul in care a venit in Romania, romanii nu erau foarte receptivi si primitori fata de investitorii straini. “Acestia nu erau bineveniti. In acele vremuri, covorul rosu era intins pentru investitorii straini doar in tari ca Polonia sau Cehia. Anul 2000 a fost al schimbarii in ceea ce priveste atitudinea romanilor fata de investitorii mari”, adauga miliardarul israelian.

Zisser a revenit in Romania cu ocazia deschiderii de ieri a Radisson SAS Hotel Bucharest, care cu cele 424 de camere este cel mai mare hotel de cinci stele din Romania, in urma unei investitii de 70 milioane euro. Proprietarul celui mai mare hotel de cinci stele din Romania este BEA Hotels, care face parte din grupului israelian Elbit Medical.

Chiar daca inainte de a investi in proiectul Radisson, fostul Hotel Bucuresti, a gasit “1.200 de angajati nemotivati, tristi, prost platiti, care lucrau intr-o atmosfera melancolica in hotel, cu o rata de ocupare de 25%”, Zisser crede in potentialul pe care Romania il are in prezent: “Sa nu uitam ca Romania are mai mult de 20 de milioane de locuitori, in timp ce Ungaria are doar 10 milioane. Romania nu are inca recunoasterea corecta in mediul international al investitiilor”, enunta Zisser.

Acesta subliniaza ca a avut nevoie de opt ani pentru a se familiariza cu birocratia din Romania, pe care a intalnit-o chiar in organizarea fostului Hotel Bucuresti. "Majoritatea investitorilor straini care au venit in Romania s-au lovit de problemele birocratice, insa salvarea a venit si de la tinerii angajati, care astazi sunt mai motivati decat fostii salariati”, mai spune miliardarul.

Hotelul Radisson SAS are aproximativ 400 de angajati, dintre care doar 8 expati, iar managerii celui mai mare hotel de cinci stele din tara estimeaza ca vor ajunge la break-even in 2009.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri