5 / 6

“Criza creditelor va ajunge si in Romania”

Mordechay Zisser crede ca Romania va fi afectata de criza internationala. “In primul rand, vom vedea un credit crunch (criza creditelor), companiile nu isi vor mai putea plati creditele luate de la banci, apoi angajatii vor fi concediati”, spune miliardarul, care considera insa ca acest scenariu va reprezenta si o oportunitate pentru compania pe care o detine.

“De fiecare data cand am vrut sa cumparam terenuri in Romania, preturile erau anormale. In orase ca Bacau, terenurile ajungeau sa fie de trei ori mai scumpe decat in Bucuresti. Preturile se vor aseza pe fondul crizei, iar companiile mari vor avea oportunitatea de a face mai multe investitii”, explica Zisser.

Zisser a confirmat ca Plaza Centers are o situatie financiara sigura, in special datorita faptului ca lucreaza de 50 de ani cu aceleasi banci.

“Ma felicit ca nu am investit in Statele Unite. In urma cu cinci ani, chiar am spus intr-un interviu ca urmeaza o mare furtuna pe piata financiara si in real-estate american. Peste jumatate de an, preturile din Statele Unite vor fi si mai mici. Nu suntem la capatul tunelului”, spune Zisser.

Premierul Tariceanu considera recent ca situatia de pe piata financiara din SUA ar putea avea chiar efecte pozitive, argumentand ca activele imobiliare din SUA se vor ieftini si ar putea deveni astfel accesibile pentru cumparatorii romani.

Remarca a generat o gluma din partea unui ministru aflat alaturi de premier, care a comentat ca romanii ar putea cumpara sediul Lehman Brothers, banca de investitii din Statele Unite care a fost declarata luni falimentara.

Miliardarul israelian a comentat si faptul ca multi dezvoltatori din Romania au obtinut credite foarte mari din partea bancilor locale, pentru a finanta activitatea de constructie. "Nu pot sa spun ca toate creditele acordate dezvoltatorilor imobiliari din Romania sunt corecte, insa sugerez sa lasam economia libera sa isi faca treaba. A acorda un credit in mod gresit reprezinta o parte a jocului”, spune Zisser, care da exemplul companiei sale, ce, in urma cu doi ani, a cumparat un teren in Budapesta pentru a construi al 36-lea centru comercial intr-un oras cu doua milioane de locuitori, pentru ca apoi sa il vanda pentru 420 milioane de euro, unul dintre cele mai mari preturi din Europa.

“Doua centre comerciale din jurul nostru au dat faliment. Acestea sunt regulile jocului si cei care iau credite isi asuma niste riscuri”, opineaza Zisser. Acesta subliniaza ca cea mai recenta decizie de a investi 2 miliarde de euro in Romania arata ca aici inca este loc pentru investitii si proiecte mari. Nu as face acelasi lucru in Cehia sau in Ungaria, unde lucrurile incep sa ajunga la maturitate”, spune Zisser.

Miliardarul a mai spus ca la exit, un hotel genereaza un profit cuprins intre 4 si 10% din investitie, in timp ce un centru comercial ofera castiguri mari in fiecare an, insa atunci cand il vinzi obtii o valoare aproximativ egala cu investitia. “O companie mare ca Plaza Centers trebuie sa-si difersifice investitiile, atat in industria ospitalitatii, cat si in segmentul imobiliar”, conchide Zisser.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri