3 / 4

Cum evolueaza piata imobiliara de peste Prut

Chiriile pentru spatiile de retail din Chisinau sunt cu 30% mai mici decat in Bucuresti, aceeasi diferenta de pret fiind valabila si in cazul locuintelor. Alte diferente care se simt in piata imobiliara din Republica Moldova sunt salariu mediu, de circa 100 de euro pe cap de locuitor si nivelul scazut de creditare. Desi salariu mediu este mic, circa un milion din populatie Republicii Moldova traieste din banii trimisi de afara.

“Efectele crizei internationale se simt indirect in aceasta piata. Sistemul bancar este inca subdezvoltat si nu a fost afectat, insa cei care pana acum trimiteau bani din Spania sau Italia catre Republica Moldova, sunt disponibilizati sau castiga mai putin”, ne-a explicat Victor Bodiu, Director General al Raiffeisen Leasing in Republica Moldova.

Pretul locuintelor din Chisinau variaza intre 700 si 1.500 euro pe metru patrat insa, la fel ca si in Romania, vanzarile si-au incetinit ritmul, cauza fiind nesiguranta celor aflati in strainatate, care cred ca nu este o perioada buna pentru a investi in proprietatile din Republica Moldova.

“Creditele ipotecare au aparut aici in urma cu doi ani, insa nu este un fenomen in masa. Bancile au dobanzi foarte mari, iar creditarea este posibila doar in lei moldovenesti”, ne-a mai spus Victor Bodiu, adaugand ca toate tranzactiile din Republica Moldova se fac in lei moldovenesti.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri