3 / 5

'Sunt multe centre comerciale de vanzare, dar nu se vinde niciunul'

Nici sectorul de retail nu a scapat de efectele crizei, desi cel mai recent studiu al companiei de consultanta Atisreal arata ca 36% din totalul tranzactiilor incheiate in 2008 au fost in acest sector, primul loc fiind ocupat de tranzactiile cu proiecte mixte (office plus rezidential) – 48%.

„Sunt dezvoltatori care isi ingheata proiectele si dezvoltatori care incearca sa le vanda. Acum, sunt foarte multe centre comerciale de vanzare, insa nu s-a vandut niciunul si probabil nu se va vinde pana cand dezvoltatorii nu vor simti presiune din partea bancilor”, a explicat Dan Ionascu (foto), Head of Valuation Services al Cushman & Wakefield.

Potrivit acestuia, multi dezvoltatori de retail si-au inghetat proiectele si spun ca este o masura temporara, in medie pentru sase luni, insa in realitate, nici ei nu stiu pentru cat timp. In plus, multe companii intentionau anul trecut sa isi relocheze operatiunile cat mai aproape, pentru ca pretul petrolului si cel al combustibilului crescusera.

„Acum aceste preturi au scazut si dezvoltatorii vand terenurile sau ingheata proiectele. Ei optasera pentru relocarea cat mai aproape crezand ca astfel isi vor reduce din costurile pentru combustibili, insa aceasta logica a fost rasturnata”, a mai spus Dan Ionascu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri