4 / 5

Scadere de 28% pentru inchirierile spatiilor de birouri

In ceea ce priveste starea actuala a pietei imobiliare locale, reprezentantii companiei Atisreal afirma ca sectorul de birouri a fost pana in prezent cel mai putin afectat, dupa ce efervescenta pietei din anii 2006 - 2007 i-a determinat pe investitori sa dezvolte cladiri ce vor fi livrate la sfarsitul lui 2009 - inceputul lui 2010.

„Am asistat la o prelungire a perioadei de negociere in inchierea tranzactiilor de vanzare si de pre-inchiriere, odata cu aceasta prelungire crescand si asteptarile proprietarilor, care sunt foarte sus din punct de vedere al costurilor”, a explicat Ioana Momiceanu (foto), Managing Director al Atisreal, la Zilele Biz.

Momiceanu a adaugat ca in primele trei trimestre din 2008 s-a observat o scadere cu 28% a inchirierii de spatii de birouri, circa 236.000 mp fiind inchiriati in acest an. Astfel, rata de neocupare in Bucuresti a crescut de la 2,5% la 4,5%, pentru Capitala fiind un fenomen nou.

„Chiriile pentru spatiile de clasa A au crescut pana la 24 euro/mp/luna, pentru cladirile din zona centrala, acest pret reprezentand chiriile obtinute, nu cele cerute, deoarece intre acestea doua se simte o diferenta de pret”, a mai spus oficialul Atisreal.

Momiceanu admite ca multe dintre proiecte anuntate in piata rezidentiala nu vor incepe sau vor fi amanate, insa cele care sunt aproape de finalizare si au probat deja calitatea, vor putea suporta presiunea pietei.

Dan Cirstea, Managing Parter al companiei United, a comparat piata imobiliara cu o masina Dacia si a afirmat ca desi vestea retragerii fondurilor de investitii a aparut in luna septembrie, acestea au inceput sa iasa din piata locala inca de la sfarsitul anului trecut.

„Piata locala a fost ca o Dacie care a zburat timp de trei ani si acum a inceput sa mearga pe drumuri ca o masina obisnuita. Nu putem sa ne suparam pe ea ca nu mai zboara, ci merge normal pe drumurile din Romania, ba chiar mai ia si o groapa”, a incheiat Dan Cirstea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri