2 / 5

Cresterea riscului de tara a speriat fondurile de investitii

Singura tranzactie din T1 a fost achizitia prin piata de capital al fondului Fabian de catre Dinu Patriciu, o achizitie de portofoliu care nu permite o evaluare individuala a yield-ul proprietatilor, remarca Blake Horsley (foto), Investment Sales in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Principalele cauze care au determinat diminuarea investitiilor au fost cresterea riscului de tara perceput de catre fondurile de investitii, care cauta acum sa isi minimizeze riscurile, retragerea fondurilor germane, scaderea disponibilitatii de capital si cresterea costului acestuia pentru cei care isi permit sa mai acceseze capital.

“Fondurile din piata sunt aproape exclusiv fonduri de tip private equity care cauta IRR-uri (n.r.: rata interna de rentabilitate) de peste 25% a capitalului propriu, iar acest nivel este foarte greu de obtinut fara credit in structura de capital. In plus, nesiguranta in estimarea conditiilor de piata, precum ratele de capitalizare sau nivelul chiriilor, pe termen mediu, de trei-cinci ani, in momentul in care aceste fonduri vor dori sa faca exit, contribuie decisiv la volumul investitiilor”, ne-a explicat Blake Horsley.

Prin urmare, fondurile trebuie sa ofere yield-uri initiale mari pentru a avea sansa de a obtine profitul tintit, dar vanzatorii nu ofera inca aceste randamente cautate de fonduri, care ar reflecta scaderea disponibilitatii de capital si cresterea costului finantarii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri