4 / 8

Cererea reala de locuinte va fi „driver-ul” pietei rezidentiale

Daca in urma cu un an, piata rezidentiala era dominata de tranzactiile din piata secundara (n.r.: piata apartamentelor vechi), deoarece 85% din tranzactii erau cu apartamente de mana a doua, Popp crede ca astazi este dificil sa mai vorbim despre o piata, in contextul in care totul este blocat.

“Probabil ca acum proportia in piata rezidentiala este de 95% apartamente vechi si doar 5% apartamente noi. Insa locuinta este un lucru vital, iar in Romania este o cerere reala continua, iar aceasta cerere va fi «driver-ul» pietei. Nu investitorii speculativi, nu fondurile germane, ci evolutia mentalitatilor, a aspiratiilor oamenilor si posibilitatea lor de a lua un credit pentru a-si cumpara locuinta”, explica Popp.

In ceea ce priveste preturile apartamentelor, seful Impact crede ca principala greseala este exprimarea in euro/metru patrat, deoarece nici salariile nu sunt in euro, nici locuinta, ca produs imobiliar, nu se vinde pe mp, asa cum un automobil nu se comercializeaza la pret/cal putere.

“Toata lumea intreaba cat costa pe metru patrat. Este un mod simplificat, dar de fapt te induce in eroare. Una este sa fii simplu si alta este sa fii simplist. Este o simplicitate a industriei care dauneaza, atat actorilor, cat si beneficiarilor. Depinde de produsul imobiliar, un metru patrat in Prundul Burgaului nu este acelasi lucru cu unul in Beverly Hills”, subliniaza Popp.

El este de parere ca si in piata rezidentiala este nevoie de o clasificare a produselor, asa cum automobilele sunt impartite pe clase, pe tipuri, in functie de dotari/echipare si targetul caruia se adreseaza. Pe langa aceasta clasificare, piata rezidentiala mai are nevoie de increderea cumparatorilor, care, impreuna cu disponibilitatea banilor, lucru ce tine de banci, vor putea debloca piata rezidentiala.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri