2 / 5

Ce ar putea impulsiona piata?

Un factor important in cresterea pietei ar putea fi externalizarea serviciului de evaluari de catre toate institutiile financiare, in acord cu normele BASEL II, pentru respectarea principiului obiectivitatii, precizeaza Dan Ionascu (foto), de la Cushman & Wakefield, adaugand ca centrele comerciale vor avea cea mai mare pondere din piata in 2009.

“Marea majoritate a acestora au fost finantate si realizate cu putin inainte de intrarea in criza. In aceasta masura, pentru foarte multe dintre ele, bancile finantatoare solicita reevaluarea respectivelor active”, subliniaza Ionascu.

Mihai Grigore, directorul departamentului de evaluari al companiei Colliers International, este de parere ca un cuvant greu in evoluatia pietei de evaluari vor avea de spus si bancile, daca se hotarasc sa verifice situatia reala a garantiilor detinute.

„Pana acum, majoritatea bancilor au decis fie sa nu analizeze serios valoarea garantiilor, fie sa faca acest lucru intern. Intr-o situatie precum cea de astazi insa, o astfel de analiza nu poate fi facuta corect fara ajutorul unor firme cu acces direct la informatii”, a explicat Mihai Grigore. El spune ca, in ansamblu, scaderea pietei de evaluari in 2009 va fi mai mare de 30%, cat a simtit departamentul Colliers in venituri pana in prezent.

Un factor decisiv ar putea fi relansarea creditarii, crede Adrian Crivii, de la Darian, insa nu se asteapta sa vedem acest lucru inainte de sfarsitul anului sau inceputul lui 2010.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri