3 / 5

Segmentul vedeta, evaluarile pentru raportare financiara

Daca Dan Ionascu este de parere ca centrele comerciale vor avea cea mai mare pondere in piata de evaluari, Marius Andronache, de la Coldwell Banker, afirma ca segmentul care ar putea inregistra o crestere importanta este cel al evaluarilor pentru raportare financiara, cerut de standardele internationale de contabilitate (IAS 16), la care a aderat si Romania. Potrivit acestor standarde, valoarea bunurilor incluse in situatiile financiare ar trebui sa fie evaluate de un expert evaluator la momentul intocmirii situatiilor financiar contabile anuale.

„De asemenea, segmentul evaluarilor pentru taxare, respectiv pentru stabilirea bazei de impozitare a taxelor locale datorate de persoanele juridice care detin in proprietate cladiri, isi va continua trendul de crestere”, precizeaza Marius Andronache (foto).

El spune ca fiecare evaluator va trebui sa fie mult mai prudent in actualul context al pietei imobiliare si sa studieze foarte atent trendurile fiecarui segment. „Aici va aparea diferenta intre firmele mari de evaluare care au acces la informatii (n.r.: tranzactiile curente) si firmele mici, care au ca principala sursa de informare ziarele si Internetul”, explica Andronache.

In opinia sa, oamenii ar trebui sa apeleze la evaluare chiar si cand vor sa cumpere sau sa vanda o proprietate, pentru a avea o opinie corecta si impartiala, costul unui raport de evaluare fiind nesemnificativ in comparatie cu sumele investite intr-o proprietate imobiliara.

Spre exemplu, tarifele Coldwell Banker pleaca de la 250 lei (cu TVA inclus) pentru apartamente de pana la 4 camere si ajung si la 20.000 de euro pentru proprietati mai complexe, precum cladiri de birouri sau centre comerciale, evaluari de proiecte etc.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri