2 / 5

Dezvoltatorii au preferat sa vanda chiar si in pierdere

Pe segmentul de retail, vedeta tranzactiilor imobiliare in anii trecuti, jucatorii nu au mai fost la fel de activi, iar diferentele dintre asteptarile cumparatorilor si cele ale vanzatorilor au crescut aproape de la luna la luna.

Singura tranzactie finalizata a fost cea prin care fondul de investitii britanic Lewis Charles Romania Property Fund Ltd (LCSR) si-a vandut subsidiara S.C. Retail Park Magnolia S.R.L. (Magnolia), care urma sa dezvolte centrul comercial Zenith din Ploiesti. Magnolia, impreuna cu datoriile de 3,63 milioane de euro, a fost preluata de catre compania Blackpearl Property, controlata de mai multi investitori din Irlanda. In urma cu o luna, Lewis Charles Romania a raportat pierderi de 21,28 milioane de euro pentru anul 2008.

„Valoarea activelor preluate a scazut destul de mult, astfel incat dezvoltatorii, afectati pe plan local si global, au preferat sa vanda chiar si in pierdere. Pe fondul acestei scaderi dramatice, jucatorii s-au confruntat cu mari presiuni de returnare a capitalului investit din partea actionarilor, si astfel au fost fortati sa vanda”, ne-a explicat Georgiana Anghelus (foto), consultant in cadrul departamentului de investitii al companiei Colliers International.

O tranzactie anuntata in 2009 a fost preluarea unei participatii de 50% din firma de dezvoltare imobiliara South Pacific Group din Romania de catre compania americana de private equity Warburg Pincus. South Pacific are in dezvoltare sase proiecte rezidentiale in zona de nord a Capitalei: Sydney, Adelaide, Melbourne, Brooklands, Darwin si Hobart.

„Tot pe fondul scaderii valorii activelor, a fost nevoie de un aport de equity pe care compania South Pacific a preferat sa-l faca prin aducerea unui partener in proiect, diminuand astfel si riscul aferent”, a adaugat consultantul Colliers.

Fondul de investitii austriac Immoeast a incheiat doua tranzactii in primul semestru din 2009, potrivit Ziarului Financiar: una prin care a cumparat integral doua proiecte logistice si trei terenuri, pe care le detinea in co-proprietate cu austricecii de la Eyemaxx, iar alta prin care a preluat patru proiecte detinute in parteneriat cu dezvoltatorul European Future Group.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri