2 / 7

De ce intra companiile in insolventa

Marius Stancescu (foto), presedintele companiei de consultanta financiara Riff Holding International, spune ca societatile comerciale, indiferent de domeniul in care activeaza, nu intra in insolventa decat atunci cand au probleme financiare serioase.

„Societatile de constructii au in acest moment mari blocaje financiare, deoarece acumuleaza creante fata de dezvoltatorii imobiliari carora li s-a suspendat sau retras finantarea. Prin recurgerea la strategia insolventei, aceste companii cauta sa castige timp, sa se protejeze fata de creditori”, a declarat, pentru Wall-Street, Marius Stanceascu, adaugand ca este si cazul dezvoltatorilor imobiliari. In cele mai multe cazuri insa, procedurile de insolventa sunt initiate de creditorii nedispusi sa astepte termene in afara intelegerilor initiale.

La sfarsitul lunii august, operatorul de retail Trident a confirmat deschiderea procedurii de insolventa, pe fondul vanzarilor slabe si neinchirierii de spatii in centrul comercial din Sibiu. A urmat apoi intrarea in insolventa a companiei de constructii Mivan Kier, care a construit centrul comercial Liberty Center, din cartierul Rahova, si ansamblul rezidential New Town, din Dristor.

„Daca avem in vedere cele doua exemple, Mivan Kier si societatea sibiana Trident Trans Tex, in cazul primei companii, probabil ca insolventa este un efect natural al prabusirii domeniului imobiliar, care a afectat afacerile din constructii. In cel de-al doilea caz, vorbim de o afacere de retail care, probabil, si-a «scurs» resurse in zona afacerilor imobiliare, alunecarea acestora din urma pe toboganul recesiunii afectand inclusiv «core business-ul»”, ne-a explicat Stancescu.

Din expertiza companiei, chiar daca principala cauza a declansarii insolventei o constituie blocajele financiare generalizate, un mare rol cauzal il detin factori care au legatura cu: administrarea incorecta, uneori chiar frauduloasa, a resurselor companiei, un management cu slabe competente in situatii de criza sau natura conjuncturala a unor afaceri nedezvoltate organic.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri