2 / 5

Bancile europene, afectate de criza din Dubai

Royal Bank of Scotland (RBS) a acordat mai multe credite decat orice alta institutie grupului Dubai World, compania de stat ce incearca sa obtina amanarea scadentei imprumuturilor, in timp ce HSBC are cea mai mare expunere la riscurile din Emiratele Arabe Unite, potrivit JPMorgan Chase & Co.

Potrivit Bloomberg, RBS, cea mai mare banca aflata sub controlul guvernului britanic, a acordat credite de 2,3 miliarde dolari, sau 17% din totalul creditelor contractate de Dubai, de la inceputul lui ianuarie 2007, a anuntat JPMorgan, citand datele Dealogic.

HSBC, cea mai mare banca din Europa, are "cea mai mare expunere absoluta" la Emiratele Arabe Unite, cu credite de 17 miliarde dolari in 2008, a mai anuntat JPMorgan, citand Asociatia Bancilor din Emirate.

Commercial Bank PJSC din Abu Dhabi ar putea avea de colectat datorii de 1,9 miliarde dolari de la Dubai World, ceea ce o transforma in cel mai mare creditor din exteriorul emiratului, au declarat doua surse avizate.

In Franta, bancile cu cele mai mari expuneri sunt BNP Paribas, Societe Generale, Calyon (subsidiara a Credit Agricole) si Natixis.

"Piata este foarte nelinistita in legatura cu expunerea la Dubai, iar numele bancii RBS a fost mentionat atat ca grup creditor cat si ca administrator. Oamenii sunt ingrijorati ca situatia va duce la un nou val de pierderi. Dubaiul determina toate miscarile pietei in acest moment", a declarat David Williams, analist in cadrul Fox-Pitt Kelton Ltd.

Actiunile asiatice au inregistrat cea mai mare depreciere din ultimele trei luni, in timp ce pietele europene si-au adancit pierderile din sedinta anterioara, pe fondul temerilor ca o restructurare a datoriilor de catre Dubai World, ce are datorii totale de 59 miliarde dolari, s-au putea adauga pierderilor de 1.720 miliarde dolari inregistrate din criza mondiala.

Expunerea bancilor europene pe datoria Dubaiului si pe companiile publice din emirat a fost estimata la aproximativ 13 miliarde euro, potrivit unei note publicate de banca elvetiana Credit Suisse, dupa solicitarea de catre emirat a unui moratoriu privind datoria.

In nota sa, Credit Suisse enumera, printre institutiile financiare care ar avea expuneri pe Dubai, bancile britanice HSBC, RBS si Barclays, cele franceze BNP Paribas si Calyon, banca germana Deutsche Bank si cea elvetiana UBS.

Analistii din cadrul Goldman Sachs au estimat HBOS ar putea inregistra pierderi din credite legate de expunerea la Dubai de 611 milioane dolari, nivelul acestor putand atinge 177 milioane dolari in cadrul Standard Chartered, potrivit unui raport publicat vineri. Impactul asupra ambelor banci va fi "suportabil", sustin analistii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri