3 / 6

Efectul Prima Casa

Valentin Ilie (foto), CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker, afirma ca programul guvernamental Prima Casa a ajutat enorm piata rezidentiala, nu neaparat din punct de vedere al deblocarii tranzactiilor, ci din punct de vedere al psihologiei cumparatorului sau vanzatorului.

“Piata a devenit mult mai activa dupa introducerea programului, cel putin din perspectiva prospectarii. Si unde sunt multi care cauta, sunt si tranzactii intr-un numar direct proportional”, explica Valentin Ilie.

Tot despre Prima Casa, Gabriel Alexandru, de la Century 21, spune ca lipsa unui management si a unei comunicari eficiente la nivelul institutiilor statului a determinat un haos in viata celor care s-au aventurat sa fie primii beneficiari ai acestui program.

In perioada de inceput, procesul de aprobare a dosarului pentru Prima Casa dura chiar si doua luni, explica Alexandru, timp in care ante-contractele semnate intre cumparatori si proprietari expirau. Astfel, cumparatorii pierdeau avansul, iar proprietarii il castigau.

“Tendinta descrescatoare a preturilor pe piata rezidentiala, insolventele si falimentele inregistrate de dezvoltatori si criza politica din toamna alegerilor au alimentat sentimentul negativ pe piata si au facut ca programul Prima Casa sa fie un partial esec, o picatura intr-un ocean de nevoi si sperante”, declara vicepresedintele Century 21.

Citeste si Cum a scumpit Prima Casa apartamentele vechi, in plina criza.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri