1 / 6

O piata apatica, cu putine tranzactii

In 2009, din cauza disponibilizarilor efectuate, diminuarilor de salarii si a altor bonusuri, atat capacitatea de imprumut a romanilor, cat si apetitul acestora pentru creditele ipotecare, au fost reduse, spune Gabriel Alexandru (foto), vicepresedintele Century 21 Romania, companie care detine pe plan local master franciza retelei Century 21 Real Estate LLC din Statele Unite.

“Anul trecut am asistat la o moda a insolventelor. Nesiguranta locului de munca, diminuarea veniturilor si incertitudinea legata de viitor, au determinat pe cei mai multi romani sa amane decizia de a achizitiona o locuinta. Astfel, 2009 a fost un an in care proprietarii care nu au anticipat suficient de bine scaderile de pret, ce au depasit si praguri de 50% in anumite zone, nu au reusit sa-si vanda locuintele la momentul dorit si la pretul asteptat”, explica vicepresedintele Century 21.

Pe segmentul locuintelor noi, dezvoltatorii au incercat sa-si salveze profiturile si sa faca fata presiunilor din partea finantatorilor. Cei mai multi au suspendat lucrarile, odata cu suspendarea vanzarilor, sperand in revenirea pietei si solicitand rescadentari si reesalonari de la finantatori.

“Daca scaderea pe segmentul vechi a depasit 50%, pe segmentul nou scaderea a depasit 30%. Acestea sunt simple estimari, intrucat mult trambitatul indice imobiliar oficial nu a fost publicat inca”, subliniaza Gabriel Alexandru.

Un bilant al anului, in opinia vicepresedintelui Century 21, arata ca in 2009 piata rezidentiala a fost una apatica, caracterizata de putine achizitii, cele mai multe fiind tranzactii cash sau prin programul Prima Casa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri