2 / 4

Un nou blocaj psihologic in randul cumparatorilor

Daca programul guvernamental Prima Casa a avut ca efect cresterea tranzactiilor cu locuinte, potentialii clienti fiind incurajati sa cumpere in ciuda blocajului din piata imobiliara, reducerea salariilor din sectorul public va avea un impact important asupra puterii de cumparare si va influenta intr-un sens negativ consumul in general, sustine Adrian Erimescu (foto), director general al portalului imobiliare.ro.

“Anuntul presedintelui este un semnal de alarma tras de la cel mai inalt nivel si va avea efecte psihologice negative chiar si asupra celor care erau dispusi sa achizitioneze o locuinta acum sau in viitorul apropiat. Potentialii cumparatori se vor gandi de doua ori mai multe inainte sa faca acest pas”, a subliniat Erimescu.

Un blocaj psihologic in mintea unui potential consumator este considerat inevitabil si de catre Vlad Vlasceanu, directorul targului imobiliar tIMOn. Cu toate aceastea, Vlasceanu este optimist si spune ca este important ca nu vor exista disponibilizari, acestea fiind cele care reduc masiv consumul.

“Segmentul rezidential este strans legat de puterea de cumparare, iar noile masuri pot doar sa intarzie cu cateva luni epuizarea stocului de locuinte ieftine si, cel mai grav, amanarea lansarii de noi proiecte rezidentiale. Daca acestea erau proiectate pentru o anumita putere de cumparare, acum vor trebui redimensionate”, ne-a declarat directorul tIMOn.

In cele din urma, masurile anuntate de presedintele Traian Basescu vor reprezenta un prim pas catre redresarea economica, afirma Vlasceanu. “Aceste economii trebuie sa fie indreptate catre investitii in productia interna prin constructie de infrastructuri sau programe guvernamentale, care sa poata ajuta la cresterea consumului si la redresarea economiei, dar nu la stimularea unui singur segment din mediul de afaceri, cel clientelar politic”, a adaugat el.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri