2 / 4

Mai multa transparenta din partea agentilor imobiliari

Helmut Neubauer (foto), managing director al Europolis Real Estate Asset Management, companie care detine cladirile de birouri Europe House si Rivel Place – Sema Parc, spune ca intotdeauna chiriasii intreaba cat este chiria, insa aceasta este o intrebare gresita.

“Chiria este doar o parte a costului pe care il are chiriasul, el nu trebuie sa uite ca pe langa aceasta chirie mai plateste utilitatile, paza, curatenia, taxele si, eventual, marketingul. Eficienta spatiului unei cladiri este de asemenea foarte importanta, cati angajati pot lucra in acel spatiu. Nu totul se reduce la cat platesti pe mp”, a explicat Helmut Neubauer.

Potrivit acestuia, service charges-ul sau costul serviciilor variaza intre 3,5 si 7 euro/mp pentru cladirile din Bucuresti. Seful Europolis afirma ca in multe din cladirile de birouri aflate in curs de dezvoltare, costul serviciilor ar putea depasi 7,5 euro/mp, ceea ce ar reprezenta un dezastru pentru piata.

O alta anomalie semnalata de Neubauer este includerea in contractul de inchiriere a unui comision pentru concesiunea terenului pe care este dezvoltata cladirea.

“Cei mai multi dezvoltatori din Romania au costruit cladiri de birouri pe terenuri concesionate, insa este complet gresit sa ceri chiriasului un comision pentru concesiunea terenului, este ca si cum ai inchiria terenul respectiv companiilor chiriase. Este firesc sa existe un teren, fara el dezvoltatorul nu ar fi avut cladirea, insa nu poate cere chiriasului sa plateasca si pentru spatiu si pentru teren”, a declarat oficialul Europolis Real Estate Asset Management.

Helmut Neubauer acuza piata inchirierilor de lipsa trasparentei si spune ca este imposibil ca un chirias sa nu stie pentru ce plateste. El admite ca piata din Bucuresti este una tanara, insa afirma ca este o piata internationala si nu trebuie sa fie diferita de cea din Frankfurt, Paris sau Londra.

“Agentii imobiliari trebuie sa fie complet transparenti cu costurile: cat plateste chiriasul pe langa chirie, cat il costa in total acel spatiu. Multi agenti nici macar nu inteleg ce implica service charges-ul”, a adaugat Helmut Neubauer.

Sursa foto: logisticportal.ro

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri