3 / 4

Problemele proprietarilor de mall-uri

Daca in piata de birouri, proprietarii “lupta” cu chiriasii pentru negocierea chiriei si a costului pentru servicii, in piata de retail un alt trend a fost lansat in ultimul an: proprietarii accepta o chirie mai mica, cu conditia sa poata scoate oricand chiriasul din proiect.

“Mai multi proprietari din sectorul de retail au manifestat in ultima perioada un interes crescut pentru clauze contractuale care sa le permita sa scoata chiriasul din proiect la liber arbitru. Ei incearca sa obtina o chirie mai mica, dar sa capete posibilitatea de a da chiriasul afara dupa circa un an, cand piata va incepe sa isi revina”, a declarat Razvan Mircea (foto), avocat senior al casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

O atitudine asemanatoare a fost adoptata si de chiriasi, care accepta conditiile proprietarilor in cadrul unor proiecte aflate in curs de dezvoltare, dar vor sa aiba posibilitatea de a iesi usor din respectivul proiect. Astfel, negocierile se prelungesc chiar si in cazul retailerilor care inchiriaza spatii mici, de circa 100 mp, spune avocatul.

O alta problema cu care se confrunta dezvoltatorii de centre comerciale este supravietuirea chiriasilor. Astfel, daca in anii trecuti proprietarii se intrebau daca vor putea atrage marile ancore in proiectele lor, acum grija s-a mutat asupra chiriasilor cu putere financiara scazuta, noua intrebare fiind: vor putea retailerii cei mici sa deschida magazinele la timp?

„Contractele de inchirere din piata de retail includ acum clauze de reziliere si penalitati drastice pentru fiecare zi de intarziere a deschiderii unui magazin, penalitatile putand fi dublul chiriei. Este fundamental pentru un proprietar sa-i determine pe cei mici sa deschida la timp magazinele, sa nu deschida mall-ul pe jumatate gol”, a adaugat avocatul Tuca Zbarcea & Asociatii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri